Bolu-Düzce Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Düzce İl Temsilcisi Doç. Dr. Ramazan Memişoğulları Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada,“Kanser ülkemiz dâhil pek çok ülkede kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ikinci ölüm nedenidir. Ülkemizde tüm ölümlerin yüzde 13’ü kanserden dolayı olmaktadır. Erkeklerde en sık akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri görülmektedir.” Dedi.
Kanser hastaları boşuna ümitlendirilmektedir
Ulusal sağlık politikası gereği 2010 yılında yayınlanmış olan “Türkiye Onkoloji Hizmetleri Yeniden Yapılanma Programı’nda” hangi illere hangi gerekçelerle hangi onkoloji merkezlerinin kurulacağı veya izin verileceğinin deklare edildiğini söyleyen Memişoğulları, “Bu kapsamda Düzce’mizde en azından 2023 yılına kadar “Kapsamlı Onkoloji Merkezi” ve “Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi” kurulması söz konusu değildir. Çünkü bu merkezlerin kurulabilmesi için gerekli şartları sağlayan iller içerisinde Düzce yoktur. Bu şartlar arasında büyük şehir olmak, yeni tanı konulan kanserli hasta sayısı, o ilin nüfusu, uzmanlık eğitimi verebilecek onkoloji uzmanı sayısı, asgari gerekli cihaz ve donanım, ilgili diğer branşların olması, diğer kanser merkezleriyle iletişim v.s. gibi pek çok ölçüt vardır. Hal böyle iken zaman zaman değişik kişi veya kuruluşların Düzce’ye onkoloji hastanesi istiyoruz, onkoloji hastanesine ihtiyaç var gibi açıklamaları bilimsel ölçütlerle bağdaşmamaktadır. Aynı zamanda ilimizdeki kanserli hastaları boşuna ümitlendirip hayal kırıklığına uğramalarına neden olmaktadır.” Dedi.
Düzce’de sadece Onkoloji Hizmet Birimi kurulması için izin verilmiştir
Düzce’de hem üniversite hastanesinde hem de devlet hastanesinde Onkoloji Hizmet Birimi kurulabileceğini kaydeden Memişoğulları, onkoloji hizmet birimi kurulabilmesi için onkoloji uzmanı bulunması zorunluluğu olmadığını da belirtti.
Memişoğulları, “Bu merkezlerin açılabilmesi için öncelikle bu konuda eğitim almış en az 3 adet hemşire sadece bu iş için görevlendirilmesi gerekir. Bunun yanı sıra hastanelerin sadece bu işi yapan birimlerinin kurulması gerekir. Çünkü Kemoterapi ilaçları eğer dikkat edilmezse bu ilaçları hazırlayan, depolayan, taşıyan, hastaya veren, atıkları bertaraf eden sağlık personellerini de etkileyebilir. Bu sebeplerden dolayı bir onkoloji hastanesi yerine mevcut üniversite veya devlet hastanesi bünyesinde Onkoloji Hizmet Birimlerinin bir an evvel hayata geçirilmesi için çaba gösterilmelidir.” İfadelerini kullandı.
Haber: H. İŞCAN