Son yıllarda özellikle kış aylarında havası sağlıksız düzeye çıkan Düzce'de soruna artık kalıcı çözümler aranırken, siyasi kesimden tepki sesleri yükselmeye devam ediyor. Daha önceki açıklamalarından hava kirliliğini çözmeden sorumlu valilik ve belediyeden bilgilendirme istediğini açıklayan Vatan Partisi Düzce İl Başkanı Fethi Sönmez, bu kez yaptığı yazılı açıklamada, aldığı cevaplar üzerinden eleştirilerini sıraladı.

Belediyeden gelen cevap

Düzce, hava kirliliğine boğulurken, birçok yurttaşın ilgili kurumların ne gibi önlemler aldığını merak ettiğini belirten Sönmez, “Düzce’de doğalgaz kullanılmasına rağmen tam tersi hava kirliliğinin had safhaya gelmesinin sebebi neydi? Düzce halkı adına belediye ve valiliğe şu soruyu sorduk: “Geçtiğimiz yıl da aynı hava kirliliğini yaşamıştık ve ilgili kurumlar gelecek yıl için önlem alacaklarını açıklamışlardı. Bu yıl geçen yıldan farklı hangi ek önlem ve uygulamalar yapıldı?” Belediye verdiği resmi cevapta, kömür satıcılarını denetlediklerini ve devamında “Belediyemiz üzerine düşen görevi sorumluluk duygusu içinde eksiksiz yerine getirmektedir. Ayrıca hava kalitesi ile alakalı kapsamlı çalışmaları yürütme yetkisinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ait olduğunu belirtir.” demektedir.” diye konuştu.

Valiliğin cevabı

Aynı soruyu Düzce Valiliği'ne de soran Sönmez, cevapta, kömür satıcılarının denetimi ve belgelerinin düzenlendiğinden ve konuyla ilgili hassasiyet gösterildiğinden bahsedildiğini ifade etti.

Toplam olarak bakıldığında ilgili kurumların görevlerini önem ve hassasiyetle yerine getirdiklerini söylediğini kaydeden Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, “Kömür satıcılarının denetiminden başka bir şey yapmadıkları görülmektedir.” ifadesini kullandı.

“Sorumlu değilim” açıklaması düşündürücü

Kurumlardan gelen cevaplardan tatmin olmayan ve çalışmaları yetersiz gören Sönmez, şu eleştirilerde bulundu: “Düzce Belediyesi’nin görevi kamu hizmetidir. Yaşanan hava kirliliğini önleme konusunda Düzce’deki parti, dernek, sendika ve odalar kadar dahi duyarlılık ve sorumluluğu yok mudur? Bunca kuruluş bir araya gelerek çözüm ararken belediyenin “Sorumlu değilim” açıklaması düşündürücüdür. Valiliğin yaptığı açıklamanın ise içi boştur. Valilik konuyu önemseyip ciddiyetle ele almamıştır. Valilik kendi eliyle Düzce de satılması yasak, kalitesiz beş bin ton kömürü (2500 aile) dağıtarak kirliliğe önemli katkıda bulunmuştur. Satılan kömürü denetleyenler dalga geçer gibi kalitesiz kömür dağıtımına devam etmişlerdir.”

Haber:C.ÜSTÜNER