Bilindiği 10 Ocak tarihinde soba zehirlenmesinden dolayı Sabiha ve Secaattin Demir çifti evde ölü bulunmuştu. Kış aylarında sıkça görülen bu gibi soba zehirlenmelerinin ardından önlemlerin ne olacağı konusunda Düzce İtfaiye Müdürü Rahmi İşleyen'e röportaj yaptık. İşleyen soba zehirlenmelerinden kaynaklanan ölümlerin daha çok bacaların tıkanmış olması ve yanlış kömür kullanımından meydana geldiğini kaydetti.

İşleyen, “Bu konuda bacaların yapım aşamasından başlamak lazım. Her sobanın baca girişi ayrı olmalı. İki katlı bir evde alt katta yanan sobanın gazı baca aynı olduğundan üst kattakini zehirleyebilir. Bacalar yapılırken bacanın çatıdan yüksekliği en az 80 santimetre olmalı. Yakılan yakıtın bacadan atılması çok önemli. Yakılan yakıt bacadan atılamazsa karbonmonoksit olarak geri döner ve zehirlenme meydana gelir. Bunun yanı sıra doğalgaz gibi zehirli olmayan gazların oksijenle buluşmaması durumunda zehirlenme meydana gelir. Bu konuda bacaların temizliği de çok önemli. Özellikle fındık kabuğu ve budaklı ağaç yakanlar, bacalarını sık sık temizlemeli. Çünkü kömür ve diğer yakıtlardan daha fazla bacaları dolabilir. "

Baca temizliğini yapamayanların kendilerine başvurabileceğinin altını çizen İşleyen, belirli bir ücret karşılığı bacaları temizlediklerini ifade etti.

İşleyen, “Baca temizlemesini yapamayanlar, itfaiye müdürlüğümüze başvurabilirler. 50 TL ücret karşılığı bacayı temizleyebiliyoruz. Ayrıca aynı binada bulunan diğer bacaları da 13 TL karşılığında temizliyoruz. Ama bu temizleme işlemi kış ayına bırakılmamalı. Baca temizleyeceğiz derken karda kıyamette düşüp bir yerimizi de kırabiliriz. " dedi.

Temiz bacanın ekonomik avantajı olduğunun da vurgusunu yapan İşleyen, “Zehirlenmenin korunmasının yanı sıra ekonomik olarak da büyük katkıları var.” dedi.

Haber;R. BAL