Bugün'ün haberine göre, bir hafta önce Bakanlar Kurulu'na giren Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu göreve hızlı başladı. Müezzinoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve 22 sağlıkçı vekille buluştuğu toplantıda Sağlıkta 2023 Vizyonu'nu masaya yatırdı. Böylece sağlıkta ikinci 10 yıllık dönüşümün ayrıntıları da belli oldu.
Kanser enstitüsü kurulacak
Düzce'de artan kanser vakalarına karşın kemoterapi tedavisinin dahi verilememesi nedeniyle hastalar ve hasta yakınları hem maddi hem de manevi olarak büyük sıkıntı yaşarken bakanlık kanser enstitüsü kurma kararı aldı. Toplumda giderek artan ve Türkiye'de her dört ölümden birinin nedeni olan kanser vakalarına karşı Kanser Araştırma Enstitüsü kurulacak. Bu Enstitü ile Türkiye'de kanser hastalıklarının önlenmesine yönelik araştırmalar yapılacak. Kronik hastalıklar ve meslek hastalıklarındaki artış ise kurulacak "Kronik Hastalıklar Enstitüsü" bünyesinde takip edilecek. Şişmanlık ve metabolik bozukluklara karşı beslenme ve metobolizmayla ilgili bir kurum hizmete girecek. Artan psikolojik rahatsızlıklar ve antidepresan kullanımının azaltılması amacıyla Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü kurulacak. Şizofrenleri bu merkez tedavi edecek.
Evde sağlık hizmeti köylere yayılacak
Şu anda 400 bin kişiye verilen evde bakım hizmetlerinin kapsamı genişletilecek. İl ve ilçelerle sınırlarındaki yatalak hastalara verilen evde bakım hizmetleri köylere kadar yaygınlaştırılacak.
Aile hekimliğine uzman doktor takviytesi
Aile hekimliği ilaç yazma merkezi olmaktan çıkacak. Günde 120 hasta muayene etmek zorunda kalan göz, kulak burun boğaz gibi branşlar rahatlatılacak. Günde 50 hastaya bakması yönünde organizasyon kurulacak. Aile hekimlerinin çoğunu pratisyen hekimler oluşturduğu için vatandaşların rağbet etmediği birinci basamakta en az iki yıl uzmanlık yapan doktorlar aile hekimi olacak. Aile hekimliğinde yardımcı eleman sayısı arttırılacak.
Ailelere diş hekimi
Ağız ve diş sağlığındaki eksikler giderilecek. Her ailenin bir diş hekimi olacak. Bunlar o ailedeki çocuk ve yetişkinlerin dişlerini bire bir takip edecek. Reklamlardaki '6 ayda bir diş hekiminize başvurun' sloganı hayata geçmiş olacak. Protez, ortodonti alanında 1 yıl sonraya verilen randevular tarih olacak. Bu alanlardaki eksiği kapatmak üzere diş hekimleri yetiştirilecek.
Randevu süresi kısalacak
Çocuk alerjisi, hematoloji, çocuk nöroloji ve psikiyatrisi gibi yan dal uzmanlıklarında yaşanan eksiklik sebebiyle 3 ay sonrasına verilen randevular eritilecek. Vatandaş hastane hastane dolaşmaktan kurtarılacak.