Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından korunmak için, kırsal alan ziyaretlerinden dönüldüğünde kişilerin kendilerinin ve çocuklarının vücutlarını kene yönünden kontrol etmesi, kene tespit edilmesi halinde ise kısa sürede cımbız veya pens gibi uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkarılması gerektiğini bildirdi.

 

 Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, KKKA hastalığından korunma amacıyla şunlara dikkat edilmesini istendi.

 

Kırsal alan ziyaretlerinde mümkün olduğunca kapalı ve açık renk giysiler giyilmeli ve pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır.

 

Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına cilde uygulanabilen böcek kovucu ilaçlar sürülmelidir.

 

Giysilere, giyinmeden önce belirli şartlarda uygulanarak kullanılabilen keneleri kovucu etkisi olan sağlık bakanlığından izinli ilaçlar kullanılmalıdır.

 

Kırsal alan ziyaretlerinden dönüldüğünde kişiler kendilerinin ve çocuklarının vücutlarını kene yönünden kontrol etmeli, kene tespit edilmesi halinde kısa sürede cımbız veya pens gibi uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu en yakın kısmından utularak çıkarılmalıdır.

 

Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürülmelidir.

 

Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamadır.

 

Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir.

 

 Kenelerin vücuttan uzaklaştırılması amacıyla eter, kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmalıdır.

 

Kene yapışması söz konusu olursa, 10 gün süreyle takip edilmeli ve ani başlayan, ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal, gibi belirtilerin olması halinde, en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Erken tanının konması destek tedavisinde de erken dönemde başlamasını sağlayacak. Böylelikle tedavi şansını artıracaktır.