Düzce’de varlığını sürdüren süt işletmelerinin zorluklarla ayakta kaldığını söyleyen Düzce Veterinerler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, süt fiyatlarıyla yem fiyatlarının dengesiz olduğunu dile getirdi.

Karanfil, “Düzce’de 80 bin büyük baş 10 binde küçükbaş hayvan mevcut. Mevsimden dolayı dışarı salım yapılmamasından dolayı hazır yem kullanılması işletmeleri sıkıntıya sokuyor. Yemlerin hazır alınması işletmelere girdilerin fazla yapılmasına ve süt fiyatlarında artış olmamasından dolayı sektörde dengesizlik mevcut. Süt fiyatları 1 lira 5 kuruştan satılıyor. Süt işletmeleri de zarar ediyor.” Dedi.
Tarım ve hayvancılık teşvikinden yaralanıp sektöre giren birçok süt işletmesi 2011 yılından günümüze kadar yaklaşık olarak %50 si kapatmak durumunda kaldığını söyleyerek sektörün ne kadar zor durumda kaldığını bir kez daha altını çizdi.

Üreticilerin hayvan satışlarında yaptıkları yanlışlarından biri de alınan hayvanların belgeler tanzim edilmemesi durumunda üreticilere ceza kesimi yapılabileceğini dile getirdi. 

Son çıkan yönetmelik hakkında da bilgiler veren Karanfil, hayvanlara küpe affı getirildiğini de sözlerine ekledi.

Karanfil, “yönetmelik çıkarılmadan önce 7 gün içinde küpesi olmayan müdürlüklerimize başvurmaları ve 20 gün içinde de müdürlüğümüzden görevlilerin hayvanlara küpe takma işleminin gecikmesi halinde hayvanlara küpe takma işleminin daha da yapılamayacağı söz konusuydu. Ancak yeni çıkan yönetmelikle bu süre 20142ün 6. Ayına kadar uzatıldı. Küpesiz ve tescillenmemiş hayvanlar bu süre içerisinde tescillenebilecek.” Dedi.

ÖZEL İDARE DE MÜCADELEYE KATILMALI

Düzce’de sık sık gündeme gelen, yollarda sokakta sahipsiz gezen sokak hayvaları konusunda çalışmaların devam ettiğini dile getiren Karanfil, hayvan barınaklarının halk tarafından yanlış anlaşıldığını dile getirdi.

Karanfil, “İl merkezindeki barınakların hizmeti günden güne daha da iyiye gidiyor. Halk tarafından yanlış bir algı var. Barınaklar hayvanların hapsedildiği yer değildir. 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu ve uygulama yönetmeliği gereğince, yakalanan hayvanlar alınacak, kısırlaştırılacak, aşılanacak ve doğal hayata tekrar bırakılacak diye geçer.” Dedi.

En çok sorunun köpeklerde yaşandığını dile getiren Karanfil, bu mücadelede Belediye’yi yalnız bırakmamak gerekir diyerek sözlerine şu şekilde devam etti.
“Tüm yükü Belediyelere yüklemek yanlıştır. Köylerde mücadele edilebilmesi için Özel idarelerinde dahil olması gerekir. Mücadele köylerde de olmalıdır.” Dedi.

KIŞ AYLARINDA VATANDAŞLARIMIZ DUYARLI OLMALI

Kış aylarının da gelmesiyle sokakta yaşayan hayvanların gıda ve su bulmakta zorlandığını dile getiren Karanfil, bu havalarda evlerimizin önüne, sokaklara, belediyeler ve özel idarenin de yardımlarıyla yiyecekler koymalıyız. Çünkü hayvanlar yaşam alanlarımızın ortaklarıdır. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı olması gerektiğini söyledi. 



Haber: G. KARDUZ