Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, yaklaşan Kurban bayramı öncesi kurbanlık alacak vatandaşlara önerilerde bulundu. Karanfil, kesilecek hayvanların yaş tespitinin yapılmasının ve kulak küpesine bakılmasının önemine dikkat çekti.


İLK İŞLERİ KULAK KÜPESİ OLMALI


Karanfil, “ Sığır cinsi hayvanlar 2 yaşını doldurmuş olmalı. Hayvan alacaklarda yaş tespitini hayvanların düşüne bakarak anlayabilir. Eğer iki kesici diş diğer dişlerden 1 kat fazla uzunsa bu iki yaşını doldurmuş demektir. Küçükbaş hayvanı da kilosundan ve ergin olmasından anlayabilirler. Hayvanların hepsinde kulak küpesi olmalı. Kulak küpesi olan hayvan TC envanterine kayıtlı demektir. Yani bir nevi sağlık karnesidir. Hangi bölgeden çıktığı bu şekilde anlayabilirler. Belki karantina bölgesinden gelmiş olabilir. Bu nedenle ilk işleri kulak küpesi olmalı. ” Dedi.


Karanfil, kurbanlık hayvan seçiminde hayvanların sağlıklı olmalarına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Sağlıklı bir hayvanın bakışları canlı, tüyleri parlak ve yatık, ağız ve burun akıntısı olmayan hayvanlar olduğunu unutmamalıyız” diye konuştu.


MUTLAKA SAĞLIK RAPORU İSTEYİN


TR81 kodlu kulak küpelerinin Düzce iline kayıtlı olduğunu ifade eden, Sakarya ve Kocaeli illerinde mavi dil gibi salgın hastalıklara dikkat çekti. Karanfil bu nedenle hayvanlar sahiplerinden pasaport ve sağlık raporunun istenmesi gerektiğini dile getirdi.


Karanfil, “Düzce salgın hastalıkları bakımından son yılların en rahat dönemini geçiriyor. Tr 81 dışındakilerin mutlaka sağlık raporları alınsın. Çünkü Düzce dışındaki illerde salgın hastalıklar var. Sakarya ve Kocaeli’nde mavi dil ile ilgili karantina uygulamaları var. O illerden kontrolsüz gelmesi bizim buradaki 80 bin civarındaki büyükbaş 10 bin civarındaki küçükbaş hayvanımızın risk altına almak demektir.” dedi.


EZİYET EDİLENİN LEZZETİ OLMAZ


Kurban bayramlarında kesilen hayvan sayısının bir yılda kesilen hayvan sayısının yüzde 30’nu oluşturduğunu ifade eden Karanfil, artan hayvan sirkülasyonunun hastalık olma ihtimalini arttırdığını söyledi. Kurban kesimi ve etin korunması konusunda önemli noktalara değinen Karanfil, eziyet edilen hayvanın etinin de lezzetli olmayacağını söyledi.


Karanfil, “ciddi bir hayvan sirkülasyonu, gıdanın da hastalıklı olma ihtimalini artırıyor. Bu dönemde yoğun bir şekilde kesilen hayvan düzgün muhafaza edilmesi hem israfı hem de yetiricilerimiz tarafından sağlık riskini azaltır. Kurbana 3-5 gün gibi bir sürekaldı. Bu sürede besleme düzeni değiştirilmesin. Besleme düzeni değiştirilen hayvan bir stres halindedir ve hastalık için potansiyel risk içindedir. Mutlaka iyi davransınlar eziyet çektirmesinler. Eğer eziyet çektirilen hayvanın PH değerinde yükselme olur. Glikojen azalır. Buda etin tadını bozar, uzun süre dayanmayacaktır.” dedi.


ETİ ASKIYA ALIN


Karanfil kesilen etin uzun ömürlü olması için neler yapılması gerektiğini de şöyle açıkladı:


“Kesimden sonra kanın iyi aktığı zamanda hayvanların eti mutlaka askıya alınmalı. Asıldığında kan daha iyi akacak böylece et daha uzun süre dayanacaktır. Kan mikroplar için ideal bir üreme yeridir. Düzgün kanatılmamışsa ısıda uygunsa bir mikrobun 12 saatte ulaşacağı miktar 16 milyon. Etlerin 5-6 saat 15-16 derece ısılarda bekletilmeli. Kesitimiz gibi hemen dolaba koyarsak iç ısısı, düzgün soğumaya maruz kalmayacağından kokuşmalar bozulmalar olacaktır.”

 

Haber: S. Kaşkır