Prostat kanseri, erkeklerde akciğer kanserinden sonra en fazla görülen kanser türü. Prostat kanseri genelde 50 yaş sonrasında görülmeye başlıyor  ve yaş ilerledikçe görülme sıklığının artıyor.  Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tekin, prostat kanserine yol açan başlıca risk faktörlerini; yaş, genetik miras ve ırk olarak açıkladı.
Ailesinde, özellikle birinci derece akrabasında prostat kanseri olanlar daha yüksek risk altında.  Ancak, Yaşam tarzı ve hayat şartları da prostat kanserin de risk teşkil edebiliyor.  Prof. Dr. Ali Tekin, “Örneğin aşırı yağ tüketimi ve az lifli gıda ile beslenme muhtemelen prostat kanseri oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Yetersiz fiziksel aktivitenin de riski artırdığı söylenebilir.” dedi.
TAHMİN ETMENİN OLDUKÇA ZOR!
Prostat kanserini önceden tahmin etmenin oldukça zor.  Tekin,  “50 yaşından sonra her erkeğin,  kanda PSA (prostat spesifik antijen) baktırıp muayene olması, prostat kanseri riskini ortaya koymak açısından oldukça yararlıdır.” Tavsiyesinde bulundu.
Sinsi olması ve yavaş ilerlemesi sebebiyle prostat kanseri diğer birçok kanser türünden ayrılıyor. Hastalık genelde erken dönemde belirti vermediğinden, hastaların şikayeti olmuyor ancak hastalık ilerledikten sonra idrar yolunun tıkanmasıyla;  idrar yaparken zorlanma, sık sık idrara çıkma, gece idrar için uyanma ve idrarda kan görülmesi şeklinde belirtilerin ortaya çıkıyor. içerisinde likopen maddesi bulunan domates ile bitkisel östrojenler içeren soya fasulyesi tüketmek, prostat kanseri riskini azaltıyor..
Omega-3 yağ asitlerinin kalp hastalıklarının yanı sıra kanser üzerine koruyucu etkilerinin bilindiğini ifade eden Tekin, meyvelerin,  brokoli ve brüksel lahanası ile selenyum maddesinin de prostat kanseri riskini azalttığını sözlerine ekledi. Aktif cinsel yaşamın prostat hastalıklarından koruyabileceğini belirten Prof. Dr. Ali Tekin, prostat kanserinin teşhisinin ancak biyopsi ile konulabileceğini ve biyopsilerin hiçbir şekilde kanseri vücuda yaydığına dair bir bulgu saptanmadığını söyledi.
Son olarak prostat kanserinden korunmak isteyen kişilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Ali Tekin, 50 yaşından sonra düzenli rektal muayene ve PSA kan testinin yaptırılmasını ancak yakın erkek akrabalarında prostat kanseri öyküsü olanların bu kontrollere 40 yaşında başlamasını önerdi. Düzenli spor yapmanın ve ideal kiloyu korumanın risk faktörlerini azalttığını belirten Tekin, kontrolsüz veya gelişigüzel hormon kullanılmaması gerektiğini belirterek alkol ve sigaradan uzak durulmasını tavsiye etti.