Anayasa Mahkemesi, doktorların muayenehane açmasını yasaklayan 650 sayılı KHK’nın ilgili hükümlerini iptal etti. Yeni bir yasal düzenleme olmazsa üniversite, GATA ve TSK’da çalışan hekimler dışarıda muayenehane açabilecek, döner sermayeden de pay alabilecek.

CHP, 650 sayılı “Adalet Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname”nin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açmıştı. Davayı esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, KHK’nın, devlet, üniversite hastaneleri, TSK, GATA gibi değişik kurumlarda çalışan hekimlere çalışma yasakları getiren maddelerini ”Yetki Kanunu kapsamına girmediğinden” iptal etti.

Karara göre, iptal edilen düzenlemeler yeni bir yasa veya yetki yasasına uygun bir KHK ile yeniden getirilebilecek. AYM, bu yeni düzenlemelere ilişkin dava açılırsa esasla ilgili inceleme yapabilecek.

650 sayılı KHK’nın, iptal edilen 38. maddesi, ”Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz” hükmünü içeriyor.

HABER:S.KAŞKIR