İstanbul'un içme suyunu büyük oranda karşılaması nedeniyle Türkiye'nin en stratejik akarsularından biri haline gelen Melen Çayında, her yıl yaz aylarının sonlarında yaşanan ve doğal bir afete dönüşen balık ölümleri olaylarına yeni bir halka eklendi.

Sabah saatlerinde Büyük Melen Çayı'nın Köprübaşı Ömer Efendi Köyü mevkiinde milyonlarca balık nefes alabilmek için kendilerine sudan dışarı attılar. Balıkların, su yüzeyinde nefes alabilmek için gösterdiği çaba hazin görüntülerin oluşmasına neden oldu.

Balıkların su yüzeyine çıktığını gören bölge halkı ise, balıkları yakalamak için Melen'e akın etti. Bazıları elleri ile bazıları ise balık avlamak için kullanılan filelerle suya giren vatandaşlar, büyük sürüler halinde biriken balıkların arasında en iri olanlarını yakalamaya çalıştılar. Vatandaşların bir kısmı da yaşanan trajik olayı Melen Köprüsü üzerinden izledi.

Balıkları evlerine götüren vatandaşlar, olayın sabah saatlerinde başladığını, geçtiğimiz yıllarda da bu olayın benzerinin yaşandığını, bu balıkları yemenin tehlikeli olmadığını düşündüklerini dile getirirken, küçük çocuklar da heyecanla yakaladıkları büyük balıkları kameralarımıza gösterdiler.

Balıkların doğaya aykırı bir şekilde sudan kaçışının nedeninin, suda balıkların nefes alması için erimiş halde bulunan oksijenin azalması olduğu iddia edilirken, bölgede konuyu incelemek amacıyla Jandarmalar dışında herhangi bir kurumun temsilcisi bulunmadığı da dikkatlerden kaçmadı.

Yaz aylarında sürekli tekrarlayan ve sudaki oksijen oranının düşmesine bağlanan olayların kapsamlı bir inceleme yapılarak yeniden yaşanmaması için gereken çalışmaların başlatılması isteniyor.