Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde görev yapan hocaların başarılı çalışmaları devam ediyor. Birçok alanda yaptığı başarılı çalışmalarla ilkleri gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bu kez ABD’de bulunan Cincinnati Children’s Hospital and Medical Center ile fetal cerrahi alanında ortak araştırma ve ameliyatlar yapmak üzere prensip anlaşmasına vardı. Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soner Duru’nun Amerika Birleşik Devletleri’nde yapmış olduğu çalışmalar sonucunda Türkiye'de Fetal Cerrahi Merkezi kurmak üzere ilk adımlar atıldı. Doç. Dr. Soner Duru yapılan prensip anlaşması ve Türkiye’de ilk kez Düzce Üniversitesi'nde kurulacak olan araştırma merkezi hakkında bilgiler verdi.

DÜNYADA DA YENİ OLAN BİR UYGULAMA

Ağustos ayı başından Kasım ayına kadar, “Amerika’da “Cincinnati Children’s Hospital and Medical Center” bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Soner Duru, “Fetal cerrahi, anne karnındaki bebeğe doğmadan önce uygulanan cerrahidir. Türkiye’de henüz yapılmayan ve spina bifida gibi anomalilerde uygulama yapmayı sağlayan bir Fetal Araştırma Merkezini Üniversitemiz bünyesinde kurmayı düşünüyoruz. Bu dünyada da yeni olan bir uygulama olacak.” dedi.

HEM TEDAVİ HEM ARAŞTIRMA

Üniversite hastanesinde kurulması planlanan araştırma merkezi ilgili bilgiler de veren Duru, “Hem tedavilerinin yapılması hem de bu konu ile ilgili araştırma yapılabilmesi için belli daldaki klinisyenlere ortam hazırlamak üzere böyle bir klinik kurmak istiyoruz. Ben 20 yıldır doğmalık santral sinir sistemi anormallikleri ile ilgileniyorum. Bunlardan bir tanesi de omuriliği açıkta doğan bebekler bu ülkemizde sıkça rastlanan bir hastalıktır. Bu bin canlı doğumda bir defa rastlanan bir durumdur. Belde olabilir, kuyruk sokumunda olabilir sırtta olabilir yani omurilik açıktan görülebiliyor bebekler doğduğu zaman ve buna bağlı olarak da nörolojik problemler dediğimiz bacaklarda hiç kuvvetin olmamasından tuttun değişik derecelerde güçsüzlük olabiliyor. Küçük idrarını tutamama kontrol edememe problemleri olabiliyor. Bu hastalarda aynı zamanda hidrosefali dediğimiz beyin omurilik sıvısının toplanmasına bağlı beyine baskı yapmasına bağlı problemlerde meydana geliyor.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ ATILAN BİR ADIM OLACAK

Dünyada da yeni uygulanan bir yöntem olduğunu vurgulayan Duru, “Biz bu konuda çalışıyoruz. 3 aydır Amerika’da Cincinnati Children’s Hospital and Medical Center’da araştırmalar devam ediyor. O merkezle bizim üniversitemizin ortak hareket etme konusunda prensip anlaşmasına vardık. Orada benim önerim ile başlayan bir araştırma destek aldı. Bu araştırmanın devamı için şubat ayında Amerika’ya gideceğim. Amerika’dan gelecek fetal cerrahi ekibi ile birlikte Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde fetal ameliyatları başlatacağız. Bunun ile ilgili altyapıyı oluşturmak için karar aldık. Üniversitemizde bu konu ile ilgili bir araştırma merkezi kurmayı düşünüyoruz. Fetal araştırma merkezi Türkiye’de ilk kez bu konuda atılan bir adım olacak bunu da bizim üniversitenin gerçekleştirmesi üniversitemiz ve Düzce’nin adına oldukça sevindirici bir durum. İspanya’da fetal cerrahi ameliyatları yapılıyor, ancak diğer Avrupa ülkelerinde henüz bu konu ile ilgili bir çalışma başaltılmadı. Bu fetal araştırma merkezinin bünyesinde değişik bölümlerden klinisyenler olacak. Fetal gelişim ve anomaliler ile ilgili araştırma yapabilecek araştırmacılar olacak. Dışarıdan da araştırmacı kabul edebileceğiz. Araştırmalar merkezin bünyesinde devam ederken, kliniğe yönelik fetal tedavi ya da cerrahi uygulama da bu merkezde yapılabilecek. Böyle bir merkez Türkiye’de ilk kez olacak. Bu konuya gönül vermiş durumdayız.“ dedi. 



Haber: C. ÜSTÜNER