1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla Düzce Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Özdemir kanserle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Yaşam beklentisi artınca...
Ülkemizde kansere yakalanma oranlarında artışın nedenini yaşam beklentisinin artmasına bağlayan Özdemir “1900 yılların başında 50 yaş civarında olan yaşam beklentisi şimdi 75 yaşına kadar çıktı. Dolayısıyla bu yaşam beklentisinin artması, birçok kanser türünün daha fazla görünmesinin sebeplerinden biridir. ” diye konuştu.
Uzman doktorlar konusunda plansızlıktan kaynaklanan yetersizlikler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Enver Özdemir, “Diyabetik hastalar toplumun neredeyse yüzde 40’ına vardı. Ama endokrin uzmanı çok azdır. Kardiyoloji hiçbir bir zaman yeterli seviyeye ulaşmadı. Onkoloji hiçbir zaman ihtiyacın binde biri bile olmadı. Buna karşın genel cerrahi ihtiyacın 5 katı, üroloji 10 katı fazladır. Uzman açığı ve branşlaşma eksikliği giderilmelidir” dedi.
Ağrı varsa mutlaka kontrol ettirin
Kanserde erken teşhis çok önemlidir diyen Özdemir, “Eğer bir insanın tükürüğünde, salgısında, idrarından kan görürse o insan mutlaka kanser ihtimali açısından değerlendirilmesi gerekir. Vücudumuzun herhangi bir yerinde özellikle koltuk altlarımız, boyun çevremiz ve kasık bölgemizde büyüme veya ağrı gördüğümüzde mutlaka kontrol ettirmemiz gerekir” dedi.

Haber: S. KAŞKIR