Ramazan ayının gelmesiyle birlikte insanların hem beslenme alışkanlıkları değişmekte, hem de günlük aktiviteleri azalmakta aynı zamanda yaz mevsimine de denk gelmesi bireyler açısından oldukça riskli hale gelmekte olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: Dikkat edilecek küçük detaylarla dengeli ve yeterli beslenerek ramazanı sağlıklı bir şekilde geçirmek mümkündür.
Oruç süresi gün içerisinde sindirim sistemimizin dinlenmeye çekildiği süredir. İftar vaktinde birden aşırı yağlı ve kalorisi yüksek tatlı, hamur işi, kızartma vb. Besinler tüketmek uzun süre dinlenmiş sindirim sistemini sarsar. Dolayısıyla hazımsızlık gibi sindirim problemleri yaşanmasına sebep olur. Bu problemleri yaşamamak için iftar öğününü ikiye ayrılmalıdır.

Oruç hafif yiyeceklerle açılmalıdır. Örneğin; Su, 1 kase Çorba, Salata ve iftariyelikle açılacak oruçtan sonra yaklaşık 30-45 dakika dinlenilmeli daha sonra zeytinyağlı sebze yemekleri, ızgara et, balık veya tavuk, kurubaklagil, tahıl ürünleri, yoğurt ve salata gibi sindirim sistemini zorlamayacak besinler tercih edilmelidir.

Sahurda ise gece yatmadan önce yemek yemenin ve sadece su ile sahur yapmanın zararlı olduğu ve vücudumuza geri dönülmez etkileri olduğunu unutmayın. Normalde 16 saat olan oruç süresini ortama 20 saate çıkarır ve kan şekerinizin gün içerisinde hızla düşmesine, iş gücünüzün azalmasına sebep olur. Sahurda hamur işleri, aşırı yağlı ve tuzlu besinler tüketmemeye dikkat edilmelidir. Süt, Peynir, Haşlama Yumurta, Salata gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı veya Çorba, Zeytinyağlı Yemekler, tahıl ve kurubaklagillerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.

Ramazan ayı boyunca dikkat edilmesi gereken noktalar;

• Mutlaka sahura kalkın, hafif besinler tüketin
• Sık sık ve az az beslenin, besinleri çok iyi çiğneyin
• İftar veya sahur arasında en az 2 porsiyon meyve tüketin
• Oruç tutarken vücut uzun süre susuz kalacağı için, iftar ve sahur arasında bol su içmeye (ortalama 2-2.5 İt )özen gösterin
• İftar veya sahur sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alman vitaminleri öldüreceğinden bu içecekleri yemekten en az 2 saat sonra için ve bitkisel çaylar tercih edin
• Sindirim sistemi sorunlarına karşı posa içeriği yüksek besinler (kepek veya çavdarlı ürünler, kurubaklagiller, tahıllar, sebze ve meyveler) daha çok tüketin
• Şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin
• İftardan yaklaşık bir saat sonra en az 30 dakika mutlaka yürüyüş yapın
Ramazan ayında diyabet, böbrek, yüksek tansiyon vb. kronik hastalığı olanlar, gebe ve emziren kadınlar, sürekli ilaç tedavisi görenler ve büyüme - gelişme çağındaki çocukların sağlık açısından oruç tutmaları sakıncalıdır. Sağlık sorunları olan kişiler mutlaka ilgili hekimlere danışarak oruç tutmalıdır.

Haber; H. İŞCAN