Birleşmiş Milletler’in 2011 yılında aldığı kararla 21 Mart'ın Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinlikler bu genetik farklılığının daha da tanınmasına yardımcı oldu. Son yıllarda down sendromlu bireylerin topluma kazandırılmasına dönük çalışmalar hız kazanırken, özel eğitim merkezlerinin de sayısında bir artış gözleniyor. Düzce'de bu amaçla kurulan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yarı özel bir eğitim yuvası olan Düzce Bir Umut Rehabilitasyon Merkezi'ni ziyaret ederek, kurumda verilen eğitimi ve down sendromlu ailelerin çocuklarıyla olan iletişimini yakından gözlemledik.



Bebeklik çağlarından yetişkin gençlere kadar bir çok yaş grubunda öğrencinin bulunduğu merkezde birebir eğitimle öğrencilerin gelişimleri destekleniyor. Çocuklarını yalnız bırakmayarak merkezde onlara eşlik eden ailelere mikrofon uzattığımızda merkezin hem yavrularına hem de kendilerine sağladığı psikolojik desteğe vurgu yaptı.


Farkındalık oluşturmak istiyoruz

Merkezin küçük öğrencilerinden Metehan’ın babası Salih Kuşçuoğlu, konuşmasına tüm down sendromlu çocukları cennet kuşlarına benzeterek başladı. 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü kapsamında Düzce’de hayata geçirdikleri ve geçirmeyi hedefledikleri çalışmalardan söz eden Kuşçuoğlu, farkındalık oluşturmak istediklerine dikkati çekti.

Down sendromlu çocukların eğitimdeki zoruklardan da bahseden Kuşçuoğlu, onları normal yaşama alıştırırken sabrın büyük önem taşıdığını söyledi. Aile olarak sabırlarının tükendiği yerlerde kurum hocalarından çok büyük destek gördüklerini vurgulayan Kuşçuoğlu, eğitimin her şeyden önce büyük bir sabır istediğinin bir kez daha altını çizdi.


Topluma “özveri” çağısı

Bir Umut Rehabilitasyon Merkezi Yönetisi Emrah Arar ise  hafta kapsamında Sakarya Üniversitesi’nde katıldıkları etkinlikten bahsederek bu tür organizasyonlara katılan değil düzenleyen taraf olmaları gerektiğini söyledi. Halk tarafından  down sendromlu çocukların daha fazla benimsenmesi gerektiğini belirten Arar, toplumu özveriye çağırdı.

Bu işe gönül vermiş öğretmenlerle eğitim verilmeli

Bir Umut Rehabilitasyon Merkezi hocalarından Elvan Satılmış da öncelikle çocukları bir engelli değil, bir birey olarak gördüklerini dile getirdi. Bireysel eğitimin down sendromlu insanlar üzerindeki etkisine dikkat çeken Satılmış, “Bu zorlu eğitim süreci sadece hocalarla olmaz.



Down sendromlu bir çocuğa sahip olan tüm ebevenyler bu işe gönül vermiş hocalarla beraber çalışmalı. Engel sadece down sendromlu çocuklar için değil” diyerek, tüm anne babaları bilinçlenmeye çağırdı.

Haber:A.GÜL