Türkiye’nin birçok ilinde kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kutlamaların Düzce’deki adresi Anıt Park Meydanı oldu. Cedidiye meydanında toplanan sendikalara bağlı işçiler, polis ekiplerinin aldığı yoğun güvenlik önlemleri altında Anıtpark Meydanına yürüyüşe geçti.

Anıtpark Meydanında toplanan HAK İŞ’e bağlı sendika yöneticileri ve üyeler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü bayram havasında kutladı. HAK İŞ Düzce İl Başkanı ve Öz İplik Sendikası Şube Başkanı Talat Örnek, açıklamalarda bulundu. Açıklamasında sendika olarak taleplerini sıralayan Örnek, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde; Emekçilerin hakkı için, daha fazla gelir güvencesi ve adaletin tesis edilmesi için, sosyal ve ekonomik refah için, sorunların çözümü için taleplerini Türkiye'de 81 ilde ve dijital platformlarda sunduklarını kaydetti.

“Tüm emekçilerimiz için daha fazla is ve gelir güvencesi istiyoruz”

HAK İŞ Sendikasının çalışanların hakkı için 1 Mayıs’ta meydanlarda olduğunu dile getiren Örnek, “Bizler, Türkiye'nin bütün emekçileri, kadınlar, erkekleri, genelgeleri, emeklileri, yaşlılar, engellileri, issizleri, yoksullar, meslek sahipleri olarak; tüm dünya emekçileriyle birlikte bugün yine 1 Mayıs'ta birlikteyiz. HAK-İŞ olarak, 1 Mayıs ruhunu en güçlü şekilde yansıtmak için, ekranlarda, dijital platformlarda, illerde ve her yerdeyiz. Salgının etkilerinin devam etmesi nedeniyle emekçi kardeşlerimizle omuz omuza alanlarda olamasak da, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde; Emekçilerin hakkı için, daha fazla gelir güvencesi ve adaletin tesis edilmesi için, sosyal ve ekonomik refah için, sorunların çözümü için taleplerimizi Türkiye'de 81 ilde ve dijital platformlarda sunuyoruz. HAK-İŞ olarak 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününde; Tüm emekçilerimiz için daha fazla is ve gelir güvencesi istiyoruz. Herkes için düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulmasını istiyoruz. Güvenceli esneklik düzenlemelerinin insana yakışır iş çerçevesinde ele alınmasını istiyoruz” dedi.

“Kazanımların enflasyon karşısında ezilmemesini talep ediyoruz”

“Mevcut işyerlerinin ve çalışanların dijitalleşmeye ve yeşil dönüşüme uyum sağlayabilmeleri için adil bir geçişi mümkün kılacak politikaların hayata geçirilmesini istiyoruz” diyen Örnek, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Kamu protokolünün kalan maddelerinin uygulanmasını talep ediyoruz. Kamu çerçeve Protokolü kapsamında Kitlerdeki isçilerin kadroya geçirilmesi, geçici isçilerin daimi kadroya geçirilmesi, kadroya geçen isçilerin tayin, becayis hakkının verilmesi ve erken emekliliği istiyoruz. 6772 sayılı kanun uyarınca ilave tediye alan kamu işçilerinin kapsamına belediye şirketlerinde çalışanların da dahil edilmesini istiyoruz. Toplu iş özleşmeleri ile elde edilen hak ve kazanımların enflasyon karşısında ezilmemesini talep ediyoruz.

Tekelci yapıda bulunan sosyal diyalog mekanizmalarının katılımcı bir anlayışla yeniden oluşturulmasını talep ediyoruz. COVID-19 salgınının tüm işçiler için meslek hastalığına sayılmasını istiyoruz. İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin daha fazla yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Kayıt dışı istihdam ve ekonomi ile etkin mücadele edilmesini istiyoruz. İşsizlik oranlarının düşürülmesi, genç, kadın ve engelli bireylere yönelik istihdam fırsatlarının oluşturulmasını istiyoruz. Ülkemiz çalışma hayatının ihtiyaçlarına uygun şekilde istihdam seferberliği oluşturulmasını talep ediyoruz.”