Düzce, birinci sınıf tarım arazileri ve verimli topraklarıyla göz kamaştırırken üretimin büyük bir kısmını ise ‘yeşil altın’ fındık oluşturuyor. Son yıllarda fındığa alternatif olarak çilek ve kivi gibi meyvelerin üretiminin teşvik edildiği kentte deneme amaçlı başlanan safran üretiminden elde edilen sonuçlar yüz güldürdü.

Fındığa oranla 5 kata kadar fazla gelir getiren ve ‘mutluluk iksiri’ olarak adlandırılan safran üretiminin Düzce il genelinde yaygınlaştırılma kararı alındığını, AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin, geçtiğimiz günlerde basınla bir araya geldiği kahvaltı programında duyurdu.

‘Bu müthiş bir şey’

‘Benim Düzce için hayallerim var.’ diyen Keskin, “Kaynaşlı’da şu anda bir çalışma var. Belli bir rakımın üzerin de safran yetiştireceğiz. Örnek bahçeler yaptık. Bu seneki verilere göre 1 dönümden 22-23 bin TL para kazandılar. Müşterisi hazır. Fideleri hazır. Belli bir rakımda yetişiyor. Yani bir dönüm fın dık tarlasından ne kadar alıyorsanız… Bir dönüm safran tarlasından 22 bin TL alıyorsunuz. Bu müthiş bir şey.” diyerek safran üretiminin her açıdan cazip oluşuna dikkat çekti. 

‘Tüm ilçelere yayacağız’

Deneme üretiminde sağlanan başarının ardından diğer ilçelerde de benzer çalışmaların b u sene başlayacağını açıklayan Keskin, “Bu sene yerleri daha da çoğaltıp çevredeki tüm ilçelere yayacağız. Düzce Üniversitesi bununla ilgili çok önemli bizim için. Oradaki bir profesör hocamız bununla ilgili çalımalar yaptı. Düşünsenize insanların 1 dönümden 22 bin TL para kazandığını. Biz gelişeceğiz. İz büyüyeceğiz. Biz ekonomik açıdan da diğer illere bakarak daha şanslı duruma geleceğiz. Ben buna inanıyorum.” dedi.

HABER: Mehmet GÜNESEN