Düzce'nin yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişen kaldirik otu pazar tezgahlarını süslemeye başladı. Vatandaşlar tarafından severek tüketilen kaldirik, şifa deposu olarak biliniyor ve faydaları saymakla bitmiyor.

Köylü kadınların kazanç kapısı

Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen kaldirik otuna vatandaşlar da yoğun ilgi gösteriyor. Baharın gelişini müjdeleyen kaldirik, aynı zamanda vatandaşlara da kazanç kapısı sağlıyor. Her yıl mart ayında kentin yüksek kesimlerine çıkan köylü kadınlar, bu otu toplayarak pazarda satıyor.

Toplaması zor

Kaldirik otunun doğal bir ortamda yetiştiğini söyleyen 58 yaşındaki Aysel İnce, "Bunları toplamak zordur. Daha çok bayırlarda yetiştiği için in-çık sürekli dolaşmamız gerekiyor" dedi.

Hem kavurması, hem turşusu…

Kaldirik otunun hem sağlıklı hem de lezzetli bir bitki olduğunu belirten İnce, "Kaldiriği temizledikten sonra yumurta, soğan, sarımsakla kavuruyorsun. Bir de ilerleyen zamanlarda bunların sapı çıkar, onun da turşusu çok güzel olur. Şifalı ottur. İlaç yok, gübre yok. Doğal olduğu için şifalıdır. Şu anda kök halinde. Mayıs ayından sonra sapı çıkar. Bu otu en çok bilenler alıyor. Başka illerde fazla bilinmez, ama Düzce’de meşhurdur" dedi.

İşte faydaları

İdrar söktürür. Balgam söktürür. Boğaz ağrılarına iyi gelir. Öksürüğe karşı etkilidir. Afrodizyak ve antidepresif etkisi vardır. İltihap ve enfeksiyonları temizler. Cesaret artırıcıdır. Sütü artırıcı özelliği bulunur. Sakinleştirici özelliği vardır. Kış aylarında soğuk algınlığına faydalıdır. Müthiş bir balgam söktürücüdür. Lapası yanık ve yaraları iyileştirir. Ateş düşürücü özelliği vardır. İdrar yollarını ve bağırsakları temizler.

Öncü Haber Merkezi / İHA