COVİD-19’la mücadele kapsamında alınan karar kapsamında uygulanan ‘tam kapanma’ döneminde 10 günlük süre geride kaldı. Yurt genelinde 63 bini gören vaka sayıları bu dönemde alınan tedbir ve kısıtlamalarla birlikte 15 bin seviyelerine kadar geriledi. Tam kapanmanın ilk gününde 394 ile rekor kıran salgın kaynaklı ölümlerin sayısında azalma ise vaka sayısına oranla daha sınırlı oldu. 300’ün üzerinde seyreden vefat sayıları 9 Mayıs itibariyle 283’e düştü.

VAKA SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR

Bu dönem Düzce’de de üst üste yaşanan artışlarla geçtiğimiz nisan ayında günlük 340’ı gören günlük yeni vaka sayısının düşmesinde de etkili oldu. 9 Mayıs günü Düzce il genelinde 122 vatandaşa yeni tip koronavirüs tanısı konuldu. İyileşen sayısı artarken, yeni vaka sayısında düşüşün sağlanmasıyla kentte an itibariyle aktif COVİD-19 vaka sayısı da 1.243’e düştü.

3 GÜNDE 3 KAYIP

Vaka sayısında iyiye giden verilere rağmen Düzce’de koronavirüs, son 3 günde yoğun bakım servislerinde tedavileri devam eden 3 kişiyi daha hayattan kopardı. Ölümcül salgın nedeniyle Mart 2021’den bu yana kentte yaşamını yitirenlerin sayısı 169’a ulaştı.

İl genelindeki hastanelerin pandemi yoğun bakım servislerinde müşahede altında tutulan ağır hasta sayısı 25 olurken, entübe edilen 10 vatandaşın da tedavileri sürüyor. Öte yandan salgın ilk görüldüğü tarihten bu yana Düzce’de COVİD-19 testi pozitif çıkan 37 bin 396 kişi iyileşerek sağlığına kavuştu.

SALGIN HALA ÖLÜMCÜL

Salgının kontrol altına alınarak tam kapanma sonrasında normalleşmeye adımlarının sağlam bir şekilde atılabilmesi için uzmanlar vaka sayılarının daha da düşmesi gerektiğinin altını çiziyor. Vaka sayılarının düşüş hızı ile ölü sayılarının düşüş hızının aynı olmadığı görülmesi de salgının ölümcül etkisini koruduğunu gözler önüne seriyor.

Yetkililer Düzce’de tablonun iyi noktalara çekilmesi için kurallara tam uyum çağrısı yaparken, tam kapanma döneminde güvenlik güçleri tedbir ve kısıtlamalara yönelik denetimlerini aralıksız şekilde sürdürüyor.