Daha önce birçok icat yapmaya çalışan, ancak icatları hep yarıda kalan Düzceli Mucit Adnan Zengin, durağan suda elektrik üretimi yapabilen üreteç icat etti. Elektrik üreticinin ismini Konitop Enerji koyan mucit Zengin, projeyi geliştirebilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

“Projenin üzerinde 6 yıl çalıştım”

Durgun suda, hava kanalları yardımıyla elektrik üretimi yapabilen Konitop Enerji için patent başvurusu yapan Zengin,  projenin üzerinde 6 yıl gibi uzun bir zaman çalıştığını kaydetti. Geliştirdiği icat ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna konuşan Zengin,  “Yaklaşık 6 yıl önce bu fikir aklıma geldi. Evde kendim çizimler yaparak uğraştım ve belirli bir noktaya getirdik. Solit programında çizimlerini yaptırdım ve daha sonrasında patent başvurusunda bulunduk. Patent girişi de kabul edildi. Bu pandemi döneminde ancak patent ve proje ile uğraşabildik. Şu anda da portatifini yapma aşamasındayım. 8-10 metrelik yüksekliğinde bu alet. Yani büyük havuzlarda kullanılması söz konusu. Bu da bir rüzgar gülüne eşit olur diye düşünüyorum. Gücünü sudan alacak. Belirli bir ağırlık mekanizması sayesinde, hava aletin içinde dolaşacak” diye konuştu.

“Hava yardımıyla durgun suda elektrik üretebiliyor”

Aletin hava yardımıyla durgun suda elektrik üretebildiğini kaydeden Zengin, “Bu aletin adı konitop enerji. Çünkü alet koni şeklinde olduğu için bu adı verdim. Bir metrelik bir boru düşünün; o boruların her iki başında birer tane toplardan var. Bunların içinde de bir ağırlık mekanizması var ve dışarıdan onu kapatıp açabiliyor. İçinde de hava var, bu hava sürekli sirkülasyon sağlayarak topların içinde dolaşacak. Birisi içinde ki mekanizma sayesinde battığında, havayı aşağıdakine pompalıyor ve su bundan etkilenmiyor. Hava borunun içinden geçtiği için suyun bir mukavemeti ile karşılaşmıyor. Fakat dipteki karşılığı şişiyor. Şiştiği zaman, oradaki artı hava yukarı kalkmasını sağlıyor. Bunu ne kadar büyütürsek, enerjinin gücü de bir o kadar artıyor” ifadelerini kullandı.

“Projeyi hayata geçirmeye kararlıyım”

Daha öncede birçok icat yapmaya çalıştığını, ancak hepsinin de yarıda kaldığını dile getiren Zengin, Konitop Enerji’yi geliştirmekte ise kararlı olduğunu belirterek, “Ben bu tür şeylere yabancı değilim. Bu tür şeylere yıllardır meraklı birisiyim. Böyle bir şey olabileceğini düşündüğüm için bu projeyi hazırladım. Daha önce de başka icatlarla ile ilgili denemelerim oldu, ama hepsi yarım kaldı. Ama bu icadımı tamamlamak istiyorum. Bu projeden bir ışık gördüm. Ben bununla baya bir uğraştım, çok kafa yordum” açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI