Son bir yıldır yaşamın her alanında ağır tahribata neden olan yeni tip koronavirüs (COVİD-19) insan hayatını tehdit etmeye devam ediyor. ‘Yerinde karar’ dönemiyle kontrolü normalleşmede 4 hafta geride kalırken Türkiye’de günlük yeni vaka sayısı 30 bine dayandı, vefat sayısı ise 140’ı geçti. Tablodaki bu kötü gidişat Düzce’deki rakamlara da yansıdı.

Dün tespit edilen 67 yeni vaka ile birlikte Düzce’de yeni tip koronavirüse yakalananların sayısı 30 bin 289’a ulaştı. Vefat sayısı 140 olarak sabit kaldı. Vaka sayısında yaşanan artış aktif vaka sayısına da yansıdı. Kentte an itibariyle tedavileri süren aktif vaka sayısı 569’a çıktı. 29 bin 580 kişi hastalığı atlatırken hastalığı ağır geçiren 19 kişinin pandemi yoğun bakım servislerinde tedavileri sürüyor.

SON BİR HAFTADA YALNIZCA 637 VATANDAŞA İLK DOZ AŞI YAPILDI

Yeni tip koronavirüs salgınının sona ermesi için en büyük gelişme olan aşılama da ise bu hafta içi aşı yapılan yeni vatandaş sayısı 907 oldu. 6 bin 500 vatandaşa ise ikinci doz aşıları uygulandı. Son haftada yapılan aşılarla birlikte uygulanan toplam aşı dozu sayısı 72 bin 306’ya ulaştı. 41 bin 452 kişi birinci doz aşısını olurken 30 bin 854 kişi ise ikinci doz aşısını olarak aşılama sürecini tamamladı.

60 YAŞ ÜSTÜ BU HAFTA BAŞLAYACAKTI AMA…

Aşı stoklarında yaşanan azalma nedeniyle ikinci doz aşısını olacak vatandaşlara öncelik verilmiş ve son bir aydır aşı takvimi güncellenmemesi nedeniyle aşılama çalışmaları yavaşlamıştı.

Öte yandan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın geçen hafta yaptığı açıklamaya göre bu hafta içinde 60 yaş üstü vatandaşlar için aşılama başlayacakken cuma gününe gelinmesine rağmen henüz bu kategorideki vatandaşların aşılanmasına başlanmadı. 60 yaş üstü vatandaşların aşılanmasına gelecek haftaya kaldığı konuşulurken ülkeye yeni ulaşan BionTech aşılarının test çalışmaları da sürüyor.

ARTIŞ DURDURULAMIYOR, BU GİDİŞLE HAFTAYA ‘KIRMIZI’YIZ

Düzce’de, açıklanan ilk tabloda 43 olan ‘haftalık yüz bin kişiye düşen vaka’ sayısı 5 hafta üst üte yaşanan artışlarla birlikte 12-19 Mart haftasında 95,28’e ulaşmıştı. Kırmızı kategori sınırı olan 100 puanın geçilmesi için Düzce’de günlük ortalama 57 ve üstü vaka sayısı gerekirken il genelinde son bir haftada vaka sayılarının 60-65 bandında seyretmesi kentin önümüzdeki hafta kırmızı renge bürünerek ‘çok yüksek riskli iller’ arasında yer alması anlamına geliyor.  

HABER: Mehmet GÜNESEN