Bölgenin tek antik kenti olma özelliğini taşıyan ve arkeolojik bulgularla Düzce’nin tarihine ışık tutan Konuralp’te bir taraftan arkeolojik kazı çalışmaları devam ederken, bir taraftan da bölgeyi fethederek Osmanlı toprağına bağlayan Osmanlı Devleti Kurucusu Osman Bey’in komutanlarından Konur Alp Gazi’nin türbesi bakımsızlığıyla yürekleri burkuyor.

Konuralp Merkez Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin sorumluluğunda iken, restorasyon çalışmaları yapılmadığı gerekçesi ile Düzce Belediyesi tarafından restorasyon çalışmalarına başlanan Konur Alp Gazi’nin türbesindeki yürekleri sızlatan harap şeklini Öncü Haber yerinde görüntüledi.

Türbenin içinde bulunan sandukaların üstlerinin kuş pislikleri ile dolu olduğu görülürken, bölge sakinleri türbenin bakımsızlığı nedeniyle yetkililere tepki gösteriyor.

Konuralp’in belde tüzel kişiliğinin kaldırılarak Düzce Belediyesi sınırlarının içine mahalle olarak dahil edilmesinin ardından, türbenin bakımsız kaldığını savunan bölge halkı, “Konuralp önceden belde iken daha iyi hizmet alıyorduk, şimdi türbemiz bile bakımsız kaldı” diyerek, yetkilere veryansın ettiler.

“Bu türbenin restorasyonunda 3 tane müteahhit değişti”

Konu ile ilgili Öncü Haber mikrofonuna konuşan bölge sakinlerinden Ahmet Özkan, “Tarihi eser davasından buraları yıktılar, her yer perişan. En son bu perişanlık, bu türbeyi de vurdu. Burası için para geldi, parayı yediler. Ondan sonra biz bu rezilliği çektik. Hala daha biz rezilliği çekiyoruz. Bunu birileri böyle yapıyor. Buranın yapımında tam 3 tane müteahhit değişti. Ondan sonra, bir kişi sebep oldu mermerleri değişecek.  Geçen Milletvekili Ayşe Keşir geldi buraya, önce bunun çevresinde bulunan pisliği bir temizleyin dedi” diye konuştu.  

“Bu görüntü Konur Alp Gazi’nin hatırasına yakışmıyor”

Türbenin harap durumunun, Konur Alp Gazi’nin hatırasına yakışmadığının altını çizen İsmail Sevim isimli bölge sahikini de,  “Bu türbenin restorasyon çalışmaları siyasi mi yoksa şahsi mi ben anlamadım. Daha önceki türbemiz daha güzeldi. Neden bu kadar ilgisiz davranıyorlar ben anlamadım ama ben buranın böyle olmasını siyasi olarak değerlendiriyorum.  İçeride ki durum Konuralp Bey’in hatırasına hiçbir şekilde yakışmıyor. Hamamı yıktılar öylesine duruyor. Bu işlere aklım sırrım ermiyor.  Müteahhit parayı aldı kaçtı diyorlar. O zaman parayı vermeyeceksin, işi bitirince vereceksin” şeklinde konuştu.

“Düzce Merkeze bağlandıktan sonra Konuralp’i bitirdiler”

Konuralp Beldesi’nin Düzce Merkeze bağlanmasının ardından Konuralp’in bitirildiğini öne süren İsa yılmaz ise, “Türbemizin şu anda çatısı akıyor.  İçeride bulunan yatırların üzeri, yağmur yağdığı zaman olduğu gibi batıyor.  Biz bunu dile getirdik. Ayşe Keşir Milletvekilimiz bir el attı da camlar kapılar öyle takıldı. Ondan sonra herhangi bir gelişme yaşanmadı. Bu çatının yapılması lazım. Bu görüntü buraya yakışmıyor. Konuralp’i bitirdiler. Merkeze bağlandıktan sonra Konuralp bitti. Ben buranın yerlisi olarak bu durumdan memnun değilim” açıklamalarında bulundu.  

HABER: Savaş ARI