Çin’in Wuhan kentinden dünyaya yayılan ve Türkiye’yi de tehdit eden koronavirüs salgınına karşı mücadele artarak devam ediyor.

Bakanlıklar ve İl Hıfzıssıhha Meclisi kararları ile pandeminin kontrol altına alınması için yeni kararlar uygulamaya geçerken, en önemli mücadelenin kişisel tedbirlere uymak olduğu vurgulanıyor. Düzce’de valilik koordinesinde virüsün yayılmasını durdurmak için yerel yönetimlerin desteğiyle yoğun şekilde yürütülen çalışmaları kurallara yeterince uymamak zedeliyor.

65 yaş ve üstü yaşlılar ile 20 yaş altındakilerin sokağa çıkması yasaklanırken, henüz sokağa çıkma yasağı uygulanmayan Düzce’de vatandaşların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması isteniyor.

Ancak toplum sağlığı için en az insan sirkülasyonu gerekirken, özellikle çarşı merkezi vatandaştan geçilmiyor. Bu da ‘Evde kalın’ uyarılarına gerektiği gibi kulak verilmediğini gösteriyor.

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi, Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile pandemi hastanesine dönüştürülen Muncurlu’daki devlet hastanesindeki sağlık personeli, hastaları iyileştirmek için canla başla çalışıyor. Yine sokaklarda polis, jandarma, zabıta ve gece bekçileri salgına karşı mücadele veriyor.

Tüm bu özverili çalışmalara karşılık kurallara uyulmaması ve uyarların dikkate alınmaması yüzünden virüs bulaşan hasta sayısı artıyor. Düzce’de geçtiğimiz pazar günü 137 olan koronavirüs vaka sayısı 2 günde 150’ye ulaştı. Nisan ayı içerisinde 3 vatandaşın virüse bağlı olarak hayatını kaybettiği ilde, yoğun bakımda yatan hasta sayısının ise 5 olduğu öğrenildi.