Türkiye’nin TÜBİTAK destekli ilk bilim merkezi olan Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Konya Bilim Merkezi, şehrin bilimsel kültürüne destek sağlamanın yanında pandemi öncesi günlük bin ziyaretçi ile çok sayıda yerli ve yabancı turisti de kente çekiyor.

Sessiz ortamlarda, cam vitrinlerin ardında sergilenen, dokunulması yasak objelerden oluşan klasik müze kavramının aksine bilim merkezleri ziyaretçilere aktif şekilde gezebilecekleri, dokunabilecekleri, deneyebilecekleri sergiler ve dinamik ortamlar sunuyor. Bu haliyle kurulduğu kentlere ayrıcalık katan bilim merkezlerinden birinin Düzce’de hayat bulmasının, turist hareketliliğini arttıracağına kesin gözüyle bakılıyor. İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Konya gibi gözde büyükşehirlerin dışında ziyaretçi sayısı ve sosyal hayatın canlanması hedeflenen illere böyle bir yatırımın kazandırılması önem taşıyor.

Bu noktada Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olduğu dönemde kuruluşuna ön ayak olduğu Konya Bilim Merkezi gibi Düzce’ye de TÜBİTAK destekli bir merkez kurulması için Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün bakanlık desteğini arkasına alması umut ediliyor.

Sadece içerikleriyle değil, mimarileriyle, yeşil alanları ve kullanım amaçlarının çeşitliliğiyle de cazibe merkezi olma özelliği taşıyan bilim merkezleri, kamu yararı gözeten, kar elde etmek amacıyla kurulmayan, kamu ya da özel sektör kaynakları ile finanse edilebiliyor. Bu özelliği ile ilçelere kurulanlarla birlikte organize sanayi bölgesi sayısı 5’e yükselen Düzce’de ikili eğitimin sona ermesi için sanayici ve iş insanlarını okul yatırımı yapmaya teşvik eden Başkan Özlü’nün, aynı seferberliği şehre büyük artılar sağlayacak bilim merkezi için de başlatması bekleniyor.