Vatandaş maaşını ay sonunu kadar yettirebilmek için kuruş hesabı yaparken son dönemde Düzcelilerden özellikle zincir marketlerde etiket ve kasa fiyatının farklı olduğuna yönelik şikâyetler de katlandı. Düzce Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri Düzceliler’den gelen şikâyetler üzerine gerçekleştirilen denetimlerde önceki gün 15 işletme hakkında tutanak tutulduğunu açıklamıştı.

Denetimler artsa da şikâyetler bitmiyor

Artan denetimlere rağmen etiket mağduriyetleriyse bitmek bilmiyor. Cedidiye Mahallesi Eski Bolu Caddesi üzerinde hizmet veren bir zincir market şubesine alışveriş yapmak için giden vatandaş yaşadığı mağduriyeti 0 542 767 18 81 numaralı Öncü Haber Whatsapp İhbar Hattı’na gönderdi.

Rafta başka, kasada başka fiyat

Marketten 5 kilogramlık bir paket un alan vatandaş kasaya ödeme yaptıktan sonra evine gittiğinde etiket ve raf fiyatlarının tutmadığını fark etti. Rafta 37 lira 90 kuruş yazmasına rağmen fişte aynı ürün için 42 lira 50 kuruş yazdığını fark etti.

‘Etiketi değiştiremedim, yapacağım bir şey yok’

Raftan kasaya 4 lira 60 kuruş fiyat farkı oluşan ürünüyle birlikte söz konusu marketin yolunu tutan vatandaş durumu anlatsa da sonuç alamadı. İddiaya göre market çalışanından, “Tek kişiyim. Her işe yetişemiyorum. Etiketi değiştiremedim. Yapacağım bir şey yok” yanıtı alan vatandaş firma hakkında hem Düzce Belediyesi’ne, hem de Ticaret Bakanlığı’nda şikâyette bulunduğunu belirtti.

Kanun çok açık: tüketicinin lehine olan fiyat uygulanmalı

Öte yandan Tüketicini Korunması Hakkında Kanun’u konuya düzenleme getiriyor. Kanunun 54. maddesine göre tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatını gösteren etiket konulmasının zorunlu olduğu belirtilerek, “Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır.” deniyor. Buna göre böyle durumlarda etiket fiyatı neyse vatandaştan onun tahsil edilmesi gerekiyor. Aksi durum ise kanuna aykırılık teşkil ediyor.