2 yıl boyunca hayatı kabusa çeviren koronavirüs salgınından ‘Kurtulduk’ diye düşünürken, son 3 haftada belirgin bir artış yaşanması tehlikenin yeniden kol gezdiğini gösterdi. Düzce’de 1 hafta önce 50 civarında olan günlük hasta sayısının 100’ün üzerine çıkması, özellikle yaşlı, hasta ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşların dikkatli olması gerektiğinin ispatı oldu. İl genelinde vücutta ağrı, ateş, halsizlik gibi şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvuranların sayısı giderek artarken, henüz hastaneye yatış ya da yoğun bakım yükünü arttıracak düzeyde bir durumun söz konusu olmadığı öğrenildi.

Hem il hem de bakanlık düzeyinde halka, maske ve sosyal mesafe uyarısı gelirken, özellikle toplu ulaşım gibi riskli alanlarda daha dikkatli olunması tavsiyesi yapılıyor. Peki salgının yeniden atağa geçtiği şu günlerde Düzceliler, salgın ve ‘Önlem alın’ çağrıları için neler düşüyor?

İşte Öncü Haber ekibine, görüşlerini aktaran vatandaşların düşünceleri…

“Vatandaşlar tedbirler konusun çok duyarlı değil”

Afer Başkoç: Pandemi çıktığından beri bilim adamlarının belirttiği maske, mesafe ve temizlik kurallarına elimden geldiğince dikkat etmeye çalışıyorum. Vatandaşlar bu konuda çok duyarlı değil. İnşallah bir daha böyle bir olay yaşamayız ama gidişat çok iyi değil. Pandemiyle şöyle de bir ön görüm var, bir anda bitirdiler pandemiyi bundan sonra inşaları içeriye zor kapatırlar.

“Vaka sayıları artmaya başladı, korunmamız lazım”

Hanife Duman: 3 oğlum var, oğullarımdan biri ve ben bedensel engelliyiz hayta tutunmaya çalışıyoruz ama çok şükür halimize. Korona’dan korunmak için kimse ile iletişim kurmamaya çalışıyorum, uzak durmaya çalışıyorum. Temizliğe dikkat ediyorum. Kendimi ve çocuklarımı elimden geldiği kadar korumaya çalışıyorum. İki aşı vurdurdum. Virüsün yoğun zamanında iki oğlum virüse yakalandı. Vaka sayıları artmaya başladı, korunmamız lazım, iletişim kurmamamız lazım, yediğimize içtiğimize dikkat etmemiz lazım.

“Tak maskeyi hem kendini koru hem de beni koru”

Cevat Özbasan: Korona bitmiş değil fakat insanlar çok duyarsız. Her şeye kayıtsız kalıyoruz toplum olarak böyleyiz. Alt tarafı bir maske takacaklar, tak maskeyi hem kendini koru hem de beni koru. Bu bir eğitim meselesi. İş yerinde müşterilerimle konuşurken maske takıyorum. Mesafeyi koruyorum. En yakınım dahi olsa böyle davranıyorum.

“Sorunu şimdi çözmeliyiz hastaneler dolunca bir kıymeti yok”

Korona ilk kez Çin’de görüldü ama orada aşı yapılmadı. Kapanma yaşandı ve testler yapıldı böylece kademe kademe düşürdüler. Ülkemizde kapanma olmadı bilim adamları kapanma olmalı dediği halde bakanlıklar ve belediyeler yeterli tedbir almadılar ve bunun sonucunda süreç uzadı. Baştan bu şekilde yapılsaydı bu günlere gelmezdik. Yakında Avrupa’da kapanma olacak belki de kışa doğru biz de kapanmaya gideceğiz. Bu sorunu şimdi çözmeliyiz hastaneler dolunca bir kıymeti yok. Devlet de bu sorunu çözmek için muazzam gayret harcıyor. Daha dikkatli olmalıyız.

“Esnaf olarak gerekli duyarlılığı gösteriyoruz”

Şevval Öztürk: 3 yıldır esnaflık yapıyoruz burada. Vaka sayıları arttı ama biz yine de önlemlerimize devam ediyoruz. Kabin denemeleri olsun, personellerimizin çalışması olsun hep maskeli olarak çalışıyoruz. Aynı zamanda sosyal mesafe kurallarına da uymaya çalışıyoruz. İnsanlarımız ne kadar uymasalar da biz burada o sağlıklı ortamı sağlamaya ve korumaya çalışıyoruz. Mağaza çok kalabalık olabiliyor ama biz insanları uyaramadığımız noktada bireysel önlemler alıyoruz. Kimseye de “maske takın” diyemiyoruz çünkü artık öyle bir yasak yok. Dediğim gibi böyle durumlarda biz bireysel önlemler olarak mağazada maske ile çalışıyor ve müşterileri maske ile karşılıyoruz. Uyarılarımızı her zaman yapıyoruz “Mağazaya lütfen maske ile giriniz. Alışverişinizi maske ile tamamlayınız” diyoruz.  Kabin bölgesi için beş kişiden fazla insanın orada bulunması yasak. Umarım herkes bireysel olarak da önlemler alır ve vakalar çoğalmaz. Pandemi de esnaflar çok zorlandı, biz çok zorlandık bir daha böyle bir şey yaşanmaz umarım.

“Kimse maske takmadığı için ben de takmıyorum”

Bir diğer vatandaş ise ‘Millet maskesiz geziyor, kendini korumuyor. Ben maske takıyordum ama artık kimse maske takmadığı için ben de takmıyorum.’ diyerek, bireysel tedbirleri zamanla bıraktığını aktardı.