COVİD-19’la mücadele kapsamında alınan karar kapsamında uygulanan ‘tam kapanma’ döneminde 13 günlük süre geride kaldı. Yurt genelinde vaka ve vefat sayılarındaki azalış sürerken gözler bayram sonrası başlayacak olan ‘kontrollü normalleşme’ sürecine çevrildi.

VAKA SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR

Salgının üç hafta önce zirve yaptığı Düzce, şimdi de vaka sayısındaki düşüşlerle ülke gündeminde. Son haftada en çok azalışın kaydedildiği Düzce’de 11 Mayıs itibariyle uzun sürenin ardından bir ilk yaşandı. Geçtiğimiz nisan ayında günlük 340’ı gören günlük yeni vaka sayısı aylar sonra üç haneli sayıların altına geriledi. İl genelinde Salı günü tespit edilen yeni vaka sayısı 89 olarak kayıtlara geçti. Şimdiye kadar saptanan toplam vaka sayısı da 38 bin 640 oldu.

İyileşen sayısı artarken, yeni vaka sayısında düşüşün sağlanmasıyla kentte an itibariyle aktif COVİD-19 vaka sayısı da 1.147’ye düştü.

BİR KAYIP DAHA…

Vaka sayısında gün geçtikçe iyileşen tabloya rağmen rağmen Düzce’de koronavirüs can almaya devam etti.  Bir süredir pandemi yoğun bakım servisinde tedavisi devam eden 1 kişi daha COVİD-19’a karşı verdiği mücadeleyi kaybetti.  Ölümcül salgının hayattan kopardıklarının sayısı 170’e ulaştı.

İl genelindeki hastanelerin pandemi yoğun bakım servislerinde müşahede altında tutulan ağır hasta sayısı 28 olurken, entübe edilen 18 vatandaşın da tedavileri sürüyor. Öte yandan salgın ilk görüldüğü tarihten bu yana Düzce’de COVİD-19 testi pozitif çıkan kişi 37 bin 323 kişi iyileşerek sağlığına kavuştu.

Düzce’de vaka sayılarındaki azalış mücadeleyi güçlendirirken salgının kontrol altına normalleşmeye adımlarının sağlam bir şekilde atılabilmesi için uzmanlar vaka sayılarının daha da düşmesi gerektiğinin altını çiziyor. Vaka sayılarındaki düşüş hızı ile ölüm sayılarının düşüş hızının aynı olmadığı görülmesi de tehlikenin halen sürdüğüne işaret ediyor.

Yetkililer Düzce’de tablonun iyi noktalara çekilmesi için kurallara tam uyum çağrısı yaparken, tam kapanma döneminde güvenlik güçleri tedbir ve kısıtlamalara yönelik denetimlerini aralıksız şekilde sürdürüyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN