Düzce’de fındık yetiştiricilerinin TMO nedeniyle yaşadığı sıkıntılar bitmek bilmiyor. Fındık alım döneminde zorlu şartlar sunarak binlerce üreticiyi kapıdan döndüren ofis, daha önce ‘21 günde hesaplara yatacak’ duyurusu yaptığı fındık ödemelerini de geciktirince yeniden tepkilerin odağına yerleşti.

“Üreticileri zor bir dönem yaşıyor”

İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, yaptığı yazılı açıklamada, üreticilerden TMO’nun fındık ödemelerini aksattığı yönünde şikayetler aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Fındık sezonunun bitip ürünün satışının başlaması ile beraber fındık üreticileri emeklerinin karşılığını almak adına TMO’ya teslim ettikleri mahsullerinin ödemelerini beklemektedir. Artan fiyat artışları paralelinde gübre ve mazot başta olmak üzere girdi maliyetlerinde yaşanan enflasyon sebebi ile fındık üreticileri zor bir dönem yaşamaktadır. Gıda başta olmak üzere tüm maliyetlerde yaşanan fiyat artışı ile kıyaslandığında yaşam şartları zorlaşmakta bizce, zaten beklentinin altında bir taban fiyatı açıklanan fındık için, üretici adına tatminkar bir dönem ne yazık ki geçirilememektedir.”  

“Konunun takipçisi olacağız”

Fiyat açıklamasının paralelinde alım ve ödeme şartlarını da üreticiler ile paylaşan TMO’nun, ürün tesliminin ardından 21 günlük bir sürede ödemeleri yapacağını duyurduğunu anımsatan Er, “Ama bize ulaşan üreticilerin ödemelerinde ciddi aksamalar yaşandığı ve hatta ilgili süre sonrasında da ödemeler için net bir tarihin üreticiye iletilmeği bildirilmiştir. Fındık alımı esnasında alım şartları açısından üreticiyi yeterince yoran TMO’nun en azından ödeme noktasında hassas davranması ve üreticiyi mağdur etmemesi gerekmektedir. Ödemelerde yaşanan aksama iddiaları ile alakalı başta Düzce milletvekillerimiz olmak üzere tüm yetkilileri insiyatif almaya davet ediyor, konunun takipçisi olacağımızı ve fındık üreticisinin her daim yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.”