Uzmanlar her ne kadar uyarsa da 2 depremde büyük oranda yıkım yaşanan Düzce ders almıyor. Binalarda bulunan çekme katların statik olarak zarar verdiğini savunan uzmanlar, çekme katlı binalarda yapı mühendisliği açısından olumsuzluklarla karşılaşıldığını, yığma tuğla ile yapılan çekme katların 4 katlı binadan daha fazla risk taşıdığı görüşünde.
Güvenilir değil
Yıllarca başına dert olan ve ne kadar sakıncalı olduğu yaşanan depremlerde görülen asma ve çıkma katlardan kurtulan Düzce’de, 1999 yılı depreminden sonra yapılmış olan imar planında yeni inşa edilecek binaların kat yüksekliğine kısıtlama getirildi. Bodrum+3 kat+ çekme kat şeklinde getirilen kısıtlamanın Düzce’nin yeniden yapılanmasında yarattığı sorunlar mimar ve mühendis odalarının ortaklaşa yapmış olduğu çalışmalarla rapor haline dönüştürüldü. Hazırlanan rapora göre, çekme katlar betonarme karkas yapıyla yeterli uyumu sağlayamadığından güvenilir olmadığı gibi, mimari anlamda da Düzce’nin siluetine olumsuz katkı veriyor.
Çekme kat yerine tam kat
Çekme kat yerine tam kat uygulanması ile binaların taşıyıcı sistemlerinin çok daha emniyetli hale geleceğinde birleşen meslek odalarının hazırladığı raporda, Yalova’da 1999 depreminden sonra ikiye düşürülmüş olan kat adedinin aynı gerekçelerle 4’e çıkarıldığı da yer verilmekte. Odaların ortak görüşü ise, Düzce’de son derece düzensiz ve kuralsız çekme kat uygulamalarından bir an önce kurtulup, bodrum+4 kat imar uygulamasına geçilmesi.
Ayrıca,Çekme kat verilmemesi kaydıyla bodrum+4 kat uygulamasının statik ve mimari anlamda şu anki yapı durumundan çok daha sağlıklı olduğu belirtilen raporda, ekonomik anlamda da Düzce’ye büyük katkı sağlayacağı kaydedildi.

Haber: H. İŞCAN