Koronavirüs salgınına karşı kullanılan ve en etkili silah olan aşı uygulaması için Düzce Valili tarafından başlatılan aşılama seferberliği tüm hızı ile devam ederken, özellikle genç ve orta yaş guruplarının aşıya yanaşmamaları, Düzce’yi aşılama oranında diğer illere göre geride bırakıyor.

COVİD-19 salgını ile mücadelede özellikle toplum bağışıklığının sağlanarak yüzde 75-80’lere varan oranda aşılama yapılması gerektiğini ve bu konuda Düzce’nin dört bir yanında aşı merkezleri oluşturulduğunu belirten Düzce Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Doktor Zahide Nur Armağan, Öncü Haber mikrofonuna özel açıklamalarda bulunarak vatandaşları aşı olmaya davet etti.

“Çalışmalar dört bir koldan devam ediyor” 

Düzce’deki son aşılama durumu hakkında sözlerinde başlayan Armağan, “Çalışmalar dört bir koldan devam ediyor. Aşılamanın hızlanması için pek çok aşı merkezi kurduk. Halkımız da bu konuda bizim yanımızda oldu. Merkez nüfusunun yaklaşık yüzde 68-69 civarını aşılamış olduk. Aşılama çalışmalarımız hala özverili bir şekilde devam ediyor. Bütün halkımızı aşılama çalışmalarına katılmaya davet ediyoruz.” dedi.

“Koronavirüsle mücadelede elimizde bulunan en güçlü silah aşı"  

Özellikle genç ve orta yaşlı bireylerin aşıya yanaşmadığının altını çizerek,  bu durumun çok riskli olduğunu belirten Armağan, “Koronavirüs yeni oluşmuş bir hastalık olduğu için seyri hakkında çok ciddi bir fikrimiz yok. Çok genç olup ağır atlatanlarda var çok yaşlı olup, kronik rahatsızlığı olup hafif atlatanlar da var.  Bu tamamen bünye ile ilişkili bir durum.  Dolayısıyla koronavirüsle mücadelede elimizde bulunan en güçlü silah aşı olduğu biliyoruz. Hem geçlerin hem yaşlılarımızın hatta kronik rahatsızlığı olan 12 üstü gurubun bile aşılanması büyük önem arz ediyor” şeklinde konuştu.

“Randevusuz gelen vatandaşlara biz burada aşı yapıyoruz”

Toplum Sağlığı Merkezi’nde sabah 09.00’dan gece 23.00’e kadar aşılama çalışmaları devam ettiğini belirten Armağan, “Günlük değişmekle birlikte 250-300 kişiyi aşılıyoruz. Bazı zamanlarda bu 900’e kadar çıkabilirken bazı zamanlarda bu 150’ye indiği oluyor.  Randevuzuz gelen vatandaşlara biz burada aşı yapıyoruz. Bazı yerlerde sistemsel olarak yapılamıyor ama şu anda pek çok yerde iki aşı da randevusuz olarak yapılabiliyor.” dedi.

“Bizimde gücümüz tükeniyor”

COVİD-19 ile mücadelede en ön saflarda yer alarak canla başla mücadele eden sağlık çalışanlarının artık güçlerinin yavaş yavaş tükenmeye başladığını ve vatandaşların bu mücadeleye aşı ile destek olmalarını isteyen Armağan, “Sağlık çalışanlarımız her alanda olduğu gibi pandemi döneminde de fedakârca çalışmaya devam ettiler. Ama artık her insanın olduğu gibi bizimde gücümüz tükeniyor. Vatandaşlarımızdan, bu seferberlik sürecinde bu mücadeleyi aşı ile destekleyip bizim yükümüzü hafifletmelerini istiyoruz.” şeklinde konuşarak toplum sağlığının sağlanması için tek silahın aşı olduğunun tekrar tekrar altını çizdi.

“Maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor”

Aşı olan vatandaşların da galeyana kapılarak maske, temizlik ve mesafe kurallarından taviz vermemesi gerektiğini belirten Armağan, “Bu algı çok yanlış. Aşı olunsa bile muhakkak maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Bu sadece kendiniz için değil toplum sağlığı için çok önemli bir konu. Karşınızdaki kişi aşı olmamış olabilir. Mutlaka maske, mesafe ve temizlik kurallarına özen göstermek gerekiyor. Maskeyi çıkartmak gibi yanlış bir algılayış başladı maalesef bunun önüne geçmemiz lazım” açıklamalarında bulundu.  

“Hastalığı çok hafif bir şekilde atlatıyorlar…”

Aşı olan kişilerin koronavirüse karşı bir bağışıklık kazandıklarını, aşılı oldukları halde bile COVİD-19’a yakalanmaları durumunda ise çok hafif atlattıklarını belirten Armağan, “Aşılanmamızın mantığı, vücudumuza virüs girmesi durumunda hızlı bir bağışıklık oluşturup herhangi bir hastalık oluşmadan virüsle başa çıkabilmeyi sağlıyor aşı. Dolayısıyla vücudumuza virüs girmesini engellemiyor ama hastalık oluşmasını engelleyen bir durum.  Zaten önemi de buradan geliyor. Aşı yaptıranların çoğu bu hastalığı çok hafif bir şekilde atlatıyor ya da hiç koronavirüs belirtisi göstermiyor. dedi.

“Çok ciddi yan etkiler yok” 

Son olarak aşının çok ciddi yan etkilerinin olmadığını belirterek, sırası gelen vatandaşların bir an önce aşılarını olması gerektiğine vurgu yapan Armağan, “Aşılarda genel olarak gördüğümüz çok ciddi yan etkiler yok. Genellikle hafif olarak atlatılan yan etkiler var. Çoğu kişi çok ciddi yan etkiler olduğunu düşünerek aşıdan uzak duruyor. Ama öyle bir şey söz konusu değil. Aşının getirdiklerinin yanında karşılaşılan yan etkilerin lafı bile edilmez. Yan etkilerinden korkarak aşı yaptırmayan kişiler yaptırdıkları zaman o kadar da ciddi bir yan etki yaşamadıklarını göreceklerdir” ifadelerine yer verdi.

HABER: Mustafa KİLELİ