Düzce’nin yetiştirdiği ve Türkiye spor tarihinin en önemli isimlerinde Nurettin Zafer’in vefatının üzerinden 30 yıl geçti. Güreş sporunun ülkedeki mihenk taşlarından olan hem Avrupa’da hem dünyada sayısız şampiyonluklara ve başarılara imza atan Zafer, 25 Haziran 1991'de 75 yaşındayken hayatını kaybetmişti.

ÖZLÜ: DÜZCE’MİZİN GURURU

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Dünya ve Avrupa Şampiyonlukları bulunan, vefat edene kadar sporla bağını asla koparmayan, Düzce'mizin gururu şampiyon güreşçimiz Nurettin Zafer'i ölümünün 30. yılında saygı ve rahmetle anıyorum.” sözleriyle Nurettin Zafer’i yad etti.

NURETTİN ZAFER KİMDİR?

Abhazya kökenli Nurettin Zafer, 1916 yılında Düzce'nin Konuralp kasabasının Aybaşı köyünde dokuz kardeşin sekizincisi olarak doğdu. Spor hayatına yağlı güreşle başlayan Zafer, Serbest ve Grekoromen dallarında güreşti. 62 kiloda 1949 Avrupa ve 1951 Dünya şampiyonu oldu. 1951 yılında Helsinki'ye giden güreş millî takımında spora başlamasına yardımcı olduğu kardeşi Haydar Zafer ile birlikte şampiyonluğa ulaşarak dünya spor tarihinde bir ilke imza attı.

Uzun boyuna göre çok az olan vücut ağırlığının getirdiği dezavantajı mükemmel tekniğiyle avantaja dönüştürmesi ve yeni güreş oyunları icad etmesiyle ün yaptı. Güreşi bıraktıktan sonra uzun yıllar antrenör olarak çalıştı. Bu süre boyunca Türk ve Romen millî takımlarını çalıştırdı. 25 Haziran 1991'de vefat edene kadar güreşten ve spordan kopmadı. Son olarak Düzce'de antrenörlük yapmakta olan Zafer, evli ve dört çocuk babasıydı.