Yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgını sürecinde önemi bir kez daha ortaya çıkan tarımsal üretimde, çiftçiler bu günlerde dövizdeki yükselişle yüksek gübre fiyatları ve artan diğer maliyetlerden dert yanıyor. Kazanamayan üreticinin üretimden vazgeçmesiyle de başta bakliyat olmak üzere ithalat oranı artıyor.

Üretimi arttırmak için örnek proje

Verimli tarım alanlarıyla dikkat çeken bir bölge olan Düzce, zaten üretimde ve ürün çeşitliliğinde potansiyeline bir türlü ulaşamazken çiftçiyi ferahlatarak toprakları üretimle canlandıracak örnek proje, bir sanayi kenti olarak bilinen Kocaeli’nden geldi.

Yarı fiyatına bin ton gübre

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir düzeyini artırmak ve tarımsal kalkınmaya destek sağlamak amacıyla Meyveciliği Geliştirme Projesi başlattı. Proje kapsamında meyve bahçeleri, sera ve açıkta üretimde kullanılmak üzere 2 bin çiftçiye yüzde 50 hibeli bin ton kompoze gübre desteği sağlandı.

200 bin fidan dağıtıldı

Ayrıca bugüne kadar yaklaşık 2 bin çiftçiye yüzde 50 hibeli 200 bin cevizin yanı sıra armut, asma, ayva, elma, erik, indir, kestane, kiraz, kivi, mandalina, nar, şeftali, Trabzon hurması, vişne ve zeytin gibi farklı meyve türlerinden 20 bin fidan desteği verildi. Çiftçileri alternatif tarım ürünlerine yönlendirmek, modern meyve bahçesi tesis etmek amacıyla da meyve bahçesi yapım malzemesi desteği sağlandı. Tarımsal destekler, özellikle pandemi döneminde üreticilere can suyu olurken, üretmeye devam eden çiftçilerin yüzünü güldü.

HABER: Mehmet GÜNESEN