Ücretli otoparka Danıştay engeli! Danıştay’dan Şehir merkezinde bazı cadde ve sokaklara tek sıra park eden araçlardan belediye tarafından ücret alınması uygulamasına emsal bir karar alındı.  Danıştay, Belediyelerin cadde ve sokaklarda otopark parası alamayacağına karar verdi.
Emsal niteliğindeki karar, Burdur Hasta ve Tüketicileri Koruma Derneği (BURTUKODER), dönemin Burdur Belediyesi’nin 8 Nisan 2010 tarihinde aldığı kararla kent merkezindeki bazı caddelerin ücretli otopark ilan edilip kiraya verilmesini öngöre düzenlemenin iptali istemiyle Isparta İdare Mahkemesi’nde dava açmasıyla alındı. Danıştay, kimi caddelerin ücretli otopark olarak tahsis edilmesinin yolunu açan belediye kararını, “yolların asıl amacına uygun olarak kullanılmasını olumsuz yönde etkileyeceği” gerekçesiyle iptal etti.

Kararın ülke genelindeki benzeri uygulamalara emsal teşkil edecek nitelikte. Daha öncede Ankara Polatlı’da da benzer bir karar çıkmıştı. Belediyelerin çok katlı otopark yapmak zorunda olduğunu, araç trafiğini rahatlatmak amacıyla cadde ve sokaklara tek sıra halinde park eden araçlar için uygulamaya konulan ücretli otopark uygulamasına ilişkin Belediye Encümen kararının iptaline karar verilmişti.

Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram döneminde Hacıbayramzade Katlı Otopark’ın hizmete girmesinin ardından İstanbul Caddesi'nde park yasağı getirilmiş, Keleş’in göreve gelmesiyle yasak kaldırılmıştı. Düzce’de başta İstanbul Caddesi olmak üzere bazı ara sokaklarda da Düzce Belediyesi tarafından otopark ücreti alınıyor. Emsal teşkil edecek olan bu kararların Düzce’ye nasıl yansıyacağı da merak konusu. 

Haber,S.KAŞKIR