6'dan 2'ye, 2'den 3'e...

1999 yılında yaşanan iki depremin Düzce'de yarattığı büyük yıkım sonrası yapılaşmada radikal kararlar alınmış, depremden önce 6 kat olan imar izni 2'ye indirilmişti. Ancak Düzce için hayati önem teşkil eden bu karar uzun soluklu olmamış ve tekrar belediye meclisi kararıyla kat imar izni 3'e çıkarılmıştı. Yıllar ilerledikçe depremin yaralarının sarılması ile birlikte kat arttırımı konusu sık sık Düzce gündemini meşgul etmeye başladı.

İnşaat sektöründeki parlama tetikledi

Depremin ardından Nalbantoğlu ve Sallar köyleri arasında inşa edilen 8 bin kalıcı konut ile yapılaşmanın Düzce'nin kuzeydoğusuna kayması beklenirken beklenen olmadı. Şehir merkezinde yıkılan binaların yerini yenileri aldı ve imara açılan yeni alanlarla Düzce depremden önceki yapı stoğunun çok daha üzerine çıktı. Depremlerin ardından Düzce'nin en lokomotif sektörü haline dönüşen inşaat sektöründeki bu parlama, şehir merkezinde kat izninin 3 katla sınırlı kalmasını sorgulamaya açtı. Daha önce birçok kez sözlü ve yazılı olarak meclisin gündemine taşınan 4 kat talebine, İsmail Bayram döneminde 10 dönümden büyük araziler üzerine yapılacak özel site inşaatları için vize çıkmıştı. Bu kararın TOKİ tarafından Metekköyü'ne yapılan konutları 4 katlı yapmak istemesi nedeniyle alındığı gündeme gelirken söz konusu binalar 4 katlı inşa edilmişti.

Haziranda 4 kata vize çıktı

Yaşanan yıkımların ağır bilançosu ve Düzce'nin aktif deprem kuşağı içinde yer alması nedeniyle bir daha aynı acıların yaşanmaması için tedbir amaçlı alınan 3 kat kararı, geçtiğimiz haziran ayında yapılan Düzce Belediye Meclisi Toplantısı ile kısmen tarihe karıştı. Toplantıda oy birliği ile bazı bölgelerdeki kat izninin 4'e yükseltilmesi kararlaştırıldı. Bu kez iznin kapsamı genişledi. Böylelikle D-100 Karayolu, D- 655 Karayolu, Düzce Merkez- Afetzede Yerleşim Alanı Bağlantısı, Düzce Merkez- Tem Bağlantısı, Kent Merkezi ve yakın çevresinde 20. 00 metre ve üstünde enkesiti olan imar yollarına cepheli, konut ve ticaret alanı tahsisli parsellerde, D- 100 Karayolu, Düzce Merkez- Tem Bağlantısı, Asar Deresi ve Kuyumcuzade Bulvarı ile sınırlanan bölgede 4 kat uygulamasına izin verildi.


Gerekçe: İnşaat sektöründeki duraksama

Mecliste değişikliğin gerekçesi ise seçimden sonra 4 kata çıkacak mı çıkmayacak mı tartışmaları nedeniyle inşaat sektöründe yaşanan duraksama gösterildi. Düzce genelinde hızla yükselen yeni binalara yenilerinin eklenmesi adına inşaat firmalarının talebi gözetilerek alınan karar mimarlar ve çevre mühendislerince olumlu bulunmazken açıklamalarda, karardan duyulan endişeler dile getiriliyor. Hala depremin izlerini taşıyan ve yıkılmayı bekleyen bir çok hasarlı binası bulunan Düzce'de çarpık yapılaşma da dahil bir çok sorun çözülmeyi beklerken kat arttırımı gibi önemli bir kararın istenmeyen sonuçlara neden olabileceği vurgulanıyor. Bunların yanı sıra bilimsel bir çalışma yapılmaması ve ilgili tüm kesimlerden görüş alınmaması da irdeleniyor. Kimi inşaat mühendisleri temelin sağlam olması halinde istenildiği kadar kat çıkılabileceğini savunsa da bu açıklama tedirginlikleri ortadan kaldırmıyor.

 

 

Haber,C.Üstüner