“İsrafa yönelik bir uygulama, Düzce’de böyle bir uygulama yok”
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı’nın “200 gram ekmek 1 TL olacak” açıklamasının ardından görüşlerini aldığımız Düzce Fırıncılar Odası Başkanı İbrahim Korkmaz, “Ekmeğin kilogram fiyatı 5 TL. Türkiye genelinde 200 gram ekmek 1 TL denildiğinde her yerde 200 gram ekmek 1 TL olacak diye bir kaide yok. Sadece israfın önlenmesi için ekmeğin 200 gramdan başlayıp 10-20 gram olarak katlarının büyüyerek artış olacak.” dedi.

“Artık 50 değil 10-20 gram oynayacak”
Mazot fiyatının 5.60 civarında olduğunu kaydeden Korkmaz, maliyet artışının gramaj değişikliğine neden olduğunu şöyle anlattı:
“Bir sene önce 4 küsür TL’ydi. Ekmeğin dağıtımı da bu arabalarla yapılıyor. Mazotun litresi de 5.60 olmuş ne kadar düşük fiyatla taşıyabiliriz. Önceden ekmek 50 gram düşüyor veya çıkabiliyordu. O yüzden ekmek 300 gramlık ekmeği 275 gram yapamıyorduk. 50 gram düşseydi çok büyük zam yapılmış olacaktı. O yüzden 10-20 gram oynar. Türkiye genelinde her yerde 200 gram olacak diye bir zorunluluk yok.”

“2018 yılının ramazan ayına kadar bu fiyatla devam eder”
Ekmek fiyatlarındaki değişikliğin enflasyona endeksli olduğunu kaydeden Korkmaz, Ramazan ayına kadar fiyat artışının gündemlerinde olmadığını ifade etti.
Korkmaz, “Ekmeğin 1 buçuk TL’den devam etmesi için yılbaşından sonra şartla göre çok zam gelirse bizim ekmeği 275 grama indirmemiz gerekiyor. Bu yüzden bakanlıkla böyle bir görüşme yapıldı. Enflasyonu ayarlamak için gramın katlarını ayarlamak için büyüyor veya ufalabilecek. Geçtiğimiz ramazan ayına kadar 350 gram ekmek 1 buçuk TL iken ramazan ayında 300 gramını 1 buçuk TL yaptık. Böyle devam ediyoruz. Bu yıl böyle çıkar 2018 yılının ramazan ayına kadar bu fiyatla devam eder diye tahmin ediyorum. Eğer mazot, un fiyatlarında artış olursa biz de gramından düşürmek zorundayız.” diye konuştu.

Haber: Ö. YILMAZ