Düzce 1. OSB’de bulunan ve orman ürünleri alanında faaliyet gösteren bir fabrikadan iddiaya göre sendikalı oldukları ve iş yavaşlatma eylemi gerekçesi ile işten çıkartılan işçiler bugün de fabrikanın önünde eylem yaptı.

Fabrikanın önünde toplanan işçiler, çeşitli sloganlar atarak fabrika yönetimine tepki gösterdiler.  Jandarma ekipleri eylem nedeniyle fabrika önünde ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alırken, işçiler adına basın açıklaması yapan Türk İş Konfederasyonuna bağlı Ağaç İş Sendikası Düzce İl Temsilcisi Kayahan Akpınar, fabrikadan hukuksuz bir şekilde işçi çıkartmanın devam ettiğini ileri sürdü. 

Son 20 günde 20 kişinin daha işine son verildiğini öne süren Kayapınar, “Düzce’mizin köle pazarı olmadığını, Düzce işçisinin asla köle olmadığını söylemek istiyorum. Burada işverenler çok cüzi miktarlara asgari ücrete yıllarca insanları çalıştırdılar. Bizler Ağaç İş Sendikası olarak bunun önüne geçmek için arkadaşlarımızla 2017 de örgütlendik. Yasal çoğunluğu sağlayıp Bakanlığımıza başvuruyu yaptık. Bakanlık onayladı. İşveren bu yetkimize itiraz etti. Çünkü çoğu haklar verildi. İşveren yasadaki boşluklardan yararlanarak işi uzatmak için akabinde işçi çıkartıp sendikayı azaltmak için usulsüz kanunsuz bir yola girdi. Bugüne kadar toplam 56 işçi işinden oldu, bu sendikal mücadele için ASD fabrikasından. Bu son işçi çıkarımından sonra biz yerel mahkemeye yetkiyi verdikten sonra işveren tekrardan işçi çıkarımı yasağını kaldıran hükümet aracılığıyla tekrar usulsüz yollara başvurmaya devam etti.

Son 20 gün içerisinde atılan işçi sayısı 20 oldu. İşverenin kendisine biz seslendik.  Gelsin, ortak noktayı bulalım. Biz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek istiyoruz. Amacımız onları batırmak değil, güzel güzel çalışarak, insanların haklarını gözeterek çalıştırmak. Kendilerine bunu defalarca ilettiğimiz halde işveren bu tutumundan vazgeçmedi. Malumunuz Kurban Bayramı yaklaşıyor. Kurban Bayramının arifesinde işverenin yapmış olduğu bu zulumkar davranışı sendikam adına kınıyorum. Çünkü biz hepimiz İslami değerlere sahibiz hepimiz Müslümanız. Bu insanları Bayram günü, arife günü insanlara zulüm etmemesi gerektiğini işverende çok iyi biliyor. Duyuyoruz ki işveren temsilcimiz Fatoş Başbuğun sosyal Demokrat birisi olduğunu sağdan soldan duyuyoruz. Ama kendisinin tavırlarının böyle olmadığını aksine işçi düşmanı olduğunu, işçinin emekçinin yanında olmadığını gösteren tavırlar sergiliyor. Lütfen bu tutumundan da vazgeçsin. Ben Sendikam ve arkadaşlarım adına işverene sesleniyorum, çıkardığınız işçileri derhal geri alın. Bu bayram arifesinde yaptığınız zulme son verin. Düzce işçisini asla ezdirmeyeceğiz. Düzce’mizi de asla köle pazarına çevirmeyeceğiz” diye konuştu.

HABER: Savaş ARI