Düzce Belediyesi ve İl Özel İdaresinin gece gündüz demeden hummalı bir çalışma yürüterek bölgede adeta duran yaşamı, sürdürülebilir hale getirdikten sonra olayın vahameti bütün çıplaklığıyla gözler önüne serilmişti.

Konuya ilişkin ortaya atılan iddialara bir yenisi felaketin asıl mağduru olan Uğur Köyü sakinleri tarafından gündeme taşındı. Köy sakinleri tarafından ortaya atılan iddiada, sel afetinin bu derece bir yıkım etkisi oluşturmasının ana sebebi HES projesi olarak gösteriliyor.

MOLOZLARIN DERE YATAKLARINA DÖKÜLDÜĞÜ İDDİA EDİLİYOR

ÇED raporunda taşımalı inşaat çalışması, yani inşaat alanından çıkan molozların güvenli bölgeye taşınması şartı olmasına rağmen, dere yataklarına döküldüğünü iddia eden köy sakinleri, dere yataklarının molozlarla dolması sebebiyle dere yatağının daha kolay taştığı iddia ediliyor.

Konuya ilişkin Öncü Haber mikrofonuna konuşan köy sakinleri, HES projesini yürüten firmalar tarafından dağlardan dere yataklarına doğru yollar açılarak molozların döküldüğünü ve bu faaliyetlerin yıllardır her türlü itirazda bulunmalarına rağmen devam ettiğini iddia ediyor.

Öte yandan dökülen molozların dere yataklarına inene kadar önüne çıkan ağaçları da zedeleyerek yıkılmalarına ve dolayısıyla yıkılan ağaçlarında dere yataklarına doluşarak tıkanmalara neden olduğunu ifade eden köy sakinleri Öncü Haber mikrofonlarında şu ifadelere yer verdi.

“5-6 yıllık proje 1.5 yılda bitti”

Fikri Aksu: “Ben buranın yerlisiyim. Bu mahallede oturuyorum. HES ilk geldiği zaman bizi “taşımalı” diyerek kandırdılar. 5-6 yıllık bir projeydi bu. Ama kısa sürede bitti. Biz ayaklandık. Bu nasıl olacak? Nasıl bitecek? Diyerek. Sonrasında kiminle anlaştılar bilmiyoruz ama derelere döktüler molozları dereye. “Burayı sel alacak sel bizi götürecek” diye ısrarla söyledik o zamanda. Yetkililer bu konuya hiç müdahale etmedi.

Bu inşaatı yapan firma, Ali Koç ‘a cüzi miktarda bir para kesmişler. Orman teşkilatlarıyla mı anlaştılar? Kiminle anlaştılarsa anlaştılar işte.”

“Molozlar dere yataklarını tıkadı, en ufak yağmurda taştı”

“Molozlar dereye döküldüğü zaman zaten su zor akıyor. Yaylalardan aşağıya doğru molozlar doluydu yani.  Biz o zaman yine söylemiştir. Burada mağdur olan biz olacağız. Bu durum bizi buradan kaldıracak dedik ve aynen de dediğimiz gibi oldu yani. Süreç öyle bir devam ediyor ki kimse bilmiyor ne olacağını. Başvurduğumuz hiçbir yetkiliden şu ana kadar bir dönüş alamadık.”

“‘HES’e karşı değiliz ama molozları dere yatağına dökmeyin dedik”

Güngör Bulut: “Uğur Köyü sakinlerinden birisiyim. Bu mahallede oturuyorum. Senesini hatırlamıyorum ama Beyköy ‘e HES Projesi geldiği zaman bize bir bilgilendirme toplantısı yaptılar. Biz orada HES ‘e karşı olmadığımızı fakat yapılacak iletim hattının malzemelerini dere yataklarına doldurdukları takdirde mağdur olacağımızı belirttik. Yani sular çoğaldığında bizim için iyi olmayacağını zamanında biz söyledik. O zamanın Muhtarıyla artık nasıl anlaştılar? Ne yaptılar? Bilmiyoruz…

“Defalarca ikaz ettik”

Biz artık müdahale edelim dedik ama bizim müdahale etmemize izin vermediler. Orman İşletmesine gittik. Kırılanlar sizin de ağaçlarınız dedik. Atılan malzemeler 3-5 yıl sonra ağaçları yaralayacak, ağaçları çürütecek, bunlar dere yataklarına dolacak. Sel olduğu zaman mağdur olacağız, evlerimiz gidecek. Dedik. Orman İşletme de bir şeyler yapmadı. Yani bunların tamamen taşımalı olması gerekirken, taşımalı olmadı. 3-5 yılda bitecek bir proje, 1-1,5 yıl gibi kısa bir süre içinde bitti.  Bu kadar kısa süre içinde bitmesinin sebebi de taşımalı olmamasıdır. Taşınacak olan tüm malzemelerin dere yataklarına doldurulmadı buna sebep oldu.

Baraj yapan yerler var. Malzemeleri attılar barajlar patlamak üzere.”

“Afet Allah’tan geldi ama tedbir alınmalıydı”

Harun Kuşdil: “Uğur Köyü kooperatif başkanıyım. Bu afet Allahtan gelen bir afet tabi ki ama farklı durumlarda söz konusu oldu. HES Projesi geldi, yapıldı biz o zamanlar itiraz ettik ama pek bir şey yapamadık.

Şu anda zaten HES ‘in taşımalı olarak aldığı yol ihaleleri hep derelere attığı için, dereler doldu.  Yukarı da ormanda da Orman İşletmesinin kepçesini falan çalıştırıyor.

“HES ‘in attığı taş, toprak, komple dereleri doldurdu”

HES ‘in attığı taş, toprak, komple dereleri doldurdu. Yollarımız yıkıldı. Operatörler çalışıyor… Yapamıyoruz. Yani bütün yıkımlar oradan gelen iş yüzünden oldu. Molozları taşımaları gerekirken derelere attılar…”