Türkiye’de ki her vatandaş ev almanın veya ev yapmanın hayalini kuruyor. Özellikle kırsal kesimde oturan vatandaşların kendi şahsi arsalarının üzerine ev yapmaları konusunda herhangi bir kredi sistemi yer almıyor. Bankaların sıfır konut kampanyaları sadece ev almak isteyenler için sınırlı kalıyor.

Öncü Haber WhatsApp ihbar hattına ulaşan Düzceli bir vatandaş şahsi arsasına konut yapmak istediğini ve bu konuda bankalardan hiçbir kredi desteği göremediğini aslında böyle bir kredi teşviği sayesinde binlerce vatandaşın mağduriyetinin çözüleceğini dile getirerek şöyle devam etti:

“Düzceliyim ve kendi köyümde bulunan arsamın üzerine konut yapmak istiyorum. Maddi durumum kredi için yeterli aslında fakat bankalar sadece ev almak isteyenler için kredi olanağı sağlıyor. Birçok ülkede halkın yüzde 80’i yüzde 70’i müstakil evlerde oturuyor. Kamu bankaları, gerekli fiziki ve ekonomik şartları taşıyan vatandaşlara gerekirse arsa ipotekli olmak üzere ‘ev yapma’ kredisi vermeli.

Bunun tüm Türkiye’de yaygınlaştırılması ciddi bir yapı denetime faydası olur diye düşünüyorum.”

PEKİ, TÜRKİYE’DE UYGULANAN KONUT KREDİ SİSTEMİ İLE MORTGAGE ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Mortgage sistemi ile bilindik konut kredi arasındaki en önemli fark, geri ödeme süresi. Konut kredisi olarak verilen finansmanlarda şu an için en fazla 120 aya yani 10 yıla kadar vade sunulabiliyor. Ancak mortgage sisteminde bu vadenin 30 yıla kadar uzayabiliyor.

İki sistem, barındırdıkları faizlerle de birbirinden ayrılıyor. Konut kredilerine sabit faiz uygulanır ancak mortgage de bunu siz seçebiliyorsunuz. Yani istediğiniz taktirde değişken faiz opsiyonunu tercih edilebiliyor.

Alacağınız finansmanın faizini değişken olarak seçtiğiniz taktirde ülkenin enflasyonuna göre faiz oranları da değişeceği için ödeyeceğiniz taksit tutarında güncellemeler olabiliyor.

Bankacılık deyimiyle temerrüt, ödenecek olan borcu standart sürenin üzerinde gecikmesidir. Konut ve mortgage kredilerinde ödemeler genellikle aylık taksitler halinde olduğu için buradaki temerrüt 2 ay üst üste taksitin ödenmemesi anlamına gelmektedir. Konut kredisinin geri ödemesi esnasında eğer temerrüte düşülürse banka size o yıl içerisinde bu durumu tolere etme fırsatı vermektedir. Yani takip ya da icra işlemleri başlamadan önce geç de olsa borçlar kapatılabiliyor.

Mortgage kredilerinde ise ödeme iki kez üst üste geciktiği zaman bankanın daha farklı bir tutum uygulama hakkı vardır. Burada banka, kredinin tamamının geri ödenmesini talep edebilir. Ayrıca ev bankanın ipoteğinde olduğu için o güne kadar ödenen taksitleri geri verip evi satışa sunma hakkı da vardır.