İçişleri Bakanlığı’nın çocukların ve gençlerin uyuşturucudan uzak durması için anne duyarlılığından faydalanmak amacıyla hayata geçirdiği ‘En İyi Narkotik Polisi: Anne’ projesi eğitimleri il genelinde devam ediyor.

Jandarma ekipleri, proje kapsamında madde bağımlılığı ve uyuşturucuyla mücadele konularında kadınları bilgilendirdi.

Fabrikalarda çalışan 368 kadına eğitim veren ekipler, İçişleri Bakanlığınca geliştirilen Uyuşturucuyla Mücadele Uygulaması'nı (UYUMA) da tanıttı.

Ekipler, kadınlara çevrelerinde madde bağımlısı olan kişiler varsa, bu uygulama üzerinden kolluk güçleriyle iletişim kurabilecekleri bilgisini verdi.

Öte yandan uyuşturucu bağımlıları üzerinde yapılan araştırmaya göre; bağımlıların yüzde 89,8'inin annesinin ev hanımı olduğu ve bağımlıların uyuşturucuyu kullandığı yerler arasında ilk sırayı yüzde 47,5 ile kendi evlerinin aldığı belirlendi. Bu doğrultuda çocukları korumak, onları bu zehirden uzak tutmak için mücadelenin ‘En İyi Narkotik Polisi: Anne’ Projesi ile el birliği ile verilmesi kararlaştırıldı.

En Riskli Grup 15-24 Arasındaki Gençler

Diğer taraftan 2020 Narkotik Analiz Raporu’na göre; uyuşturucu kullananların yüzde 86'sı aile içinde şiddet görmüyor. İlk uyuşturucuyu yüzde 74 oranında arkadaşları temin ediyor. Uyuşturucuya başlayan en riskli yaş gurubu yüzde 71'lik oranla 15-24 yaş aralığındaki gençler. Aile ve kişinin eğitim düzeyi arttıkça, uyuşturucu kullanma oranı da düşüyor. Raporda uyuşturucu kullandığını belirtenlerin yüzde 48'inin annesi ilkokul mezunu.

Uyuşturucuyla mücadelede başarı

Uyuşturucu ile mücadele sonuçlarını vermeye başladı. 2017 yılında uyuşturucudan hayatını kaybedenlerin sayısı 941 iken, 2019 yılında bu rakam 342'ye geriledi.