Düzce’nin Cumayeri ilçesinde aile içi tartışma sonucu dün evinden ayrılan ve geri dönmeyen N.B. kayıp başvurusunun üzerinden 24 saat geçmeden jandarma tarafından şehir merkezinde bulundu.

İlçeye bağlı bir köyde eşi A.B. ile ikamet eden N.B. kayıp başvurusunu yapan kocası tarafından sık sık sözlü şiddet ve tehdide maruz kaldığını ve bu nedenle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne sığınma talebiyle müracaat ettiğini anlattı. Bunun üzerine eşinin kendisine sürekli psikolojik şiddet uyguladığını bildiren kadının telefonuna KADES uygulamasını yükleyen jandarma ekipleri, eve geri dönmek istemeyen N.B.’yi ifadesi sonrası serbest bıraktı.

Ayrıca N.B.’nin şiddete maruz kalan kadınların bu olumsuzluklardan uzaklaşmak için destek aldıkları yer olan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)’ne yönlendirilmesi için gerekli resmi işlemler başlatılırken, karısını tehdit ettiği iddia edilen A.B. hakkında da yasal süreç için düğmeye basıldı.

KADES NEDİR?

Kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri engellemek adına Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak kullanıcılara sunulan resmi bir uygulama olan KADES, acil durumlarda ilk akla gelecek acil müdahale uygulaması olarak biliniyor. Tam açılımı Kadın Acil Destek İhbar Sistemi olan KADES uygulaması, son yıllarda giderek artan kadına şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara yardım edebilmek amacıyla geliştirildi.