Tekstil ve Hazır Giyimcilerin oluşturduğu 7. Meslek Komitesi Başkanı Ufuk Özdemir, Düzce’de bazı tekstil firmalarının kapandığını, bazı firmaların ise artan maliyetler karşısında personel çıkarttığını savundu. Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık ise, sektörde ciddi yapısal sorunlarla karşı karşıya kalındığını ifade etti.

DSC_0008

Türkiye’nin içinden geçtiği durum, tüm ülke genelinde olduğu gibi Düzce’deki tekstil firmalarını da etkiledi. Düzce’deki istihdama büyük katkı sağlayan tekstil firmalarının içinde bulunduğu ekonomik koşullar ve sorunlar, bugün Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. Tekstil ve Hazır Giyim firmalarının oluşturduğu TSO 7. Meslek Komitesi üyelerinin katıldığı basın toplantısının açılış konuşmasını, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık yaptı.

Bıyık: “Sektörde ciddi sorunlar yaşanıyor”

DSC_0014

Sektörde ciddi sorunların yaşandığını ifade eden Bıyık, “Türkiye 2022 yılında  10.4 milyar dolarlık tekstil ve tekstil hammaddeleri, 21.2 milyar dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gerçekleştirdi. Hem tekstil ve tekstil hammaddeleri, hem de hazır giyimin kilogram ihracat değerleri genel ihracat oranımıza göre bir hayli yüksektir. Türkiye ,200 den fazla ülkeye tekstil ihracatı yapmaktadır. Ekonomimiz içinde en yüksek 2.paya sahip ve üretim-ihracat bakımından tüm endüstri dalları arasında, otomotiv sektöründen sonra 2. sırada yer almaktadır. 2021 yılı itibariyle % 3,7 pay ile dünyanın 6'ncı büyük hazır giyim ihracatçısı konumundadır. Genel ihracat kilogram değeri 1.8 dolar iken, tekstil ve tekstil hammaddelerinde 4.8 dolar, hazır giyimde ise 15.5 dolardır. İhracatta ve istihdam yaratma konularında tekstil sektörünün gücü tartışılmaz bir gerçektir. Özellikle kadın istihdamı konusunda tekstil sektörünün rakibi yoktur. Ayrıca vasıfsız işçilerin istihdam edilme oranının en yüksek olduğu sektördür. Bu denli değerli ve önemli bir sektörde son zamanlarda ciddi yapısal sorunlar ile karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz” diye konuştu.

Özdemir: “Düzce’de binlerce tekstil çalışanı işten çıkartıldı”

Sektörde artan maliyetler nedeniyle Düzce’de 2 bin 500 kişinin işten çıkarıldığına dikkat çeken Düzce TSO 7. Meslek Komitesi Başkanı Ufuk Özdemir,  “Maalesef yine derinden hissedilen ekonomik koşullar ve işçi maliyetleri ciddi oranda artış göstererek yabancı markalar değerlendirmesinde tekstil Sektörü olarak gözde olan ülkemiz, artık işçi maliyetleri yüksek, müşteri ile üretim aşamasında fiyat noktasında anlaşamamaktan tüm markalardan uzaklaşır olduk.  Bahse konu yabancı markaların üretim siparişlerini tek tek askıya alarak kendilerine üretim maliyetlerinin daha düşük olduğu ülkeleri tercih ederek, örnek vermek gerekirse Bangladeş-Hindistan-Fas-Tunus-Cezayir-Romanya Gibi ülkelere mevcut üretim siparişlerinin büyük çoğunluğunu aktarmış olmaları neticesinde üretim kaybı ile maksimum personel maliyetlerini üst üste koyduğumuzda işte endişe verici tabloyu burada çok rahat görmüş oluyoruz. Ülkemizde son 4 ayda 30 bin tekstil çalışanı işten çıkarılmış olup, 2023 ilk 6 aylık süreç içinde ise bu sayının 100 bin çalışan ile toplamda Türkiye genelinde 130 bin kişi seviyesine çıkacağı öngörülüyor. Düzce İlimizi düşünecek olursak son 2 ayda Tekstil Sektörümüzden 2 bin 500 kişi işten çıkarılmış olup yine aynı şekilde işten çıkarmalar ciddi ölçüde devam edecek görünüyor. Hammadde, işçilik maliyetleri ve genel giderlerin yüksek olması, bu duruma bağlı olarak da Üretim siparişi olmamasından kaynaklı kapatan Tekstil Fabrikalarını, işten çıkarılan emekçilerimizi düşündüğümüzde önümüzdeki süreçte görünen tablo maalesef iç açıcı görünmüyor” şeklinde konuştu.

 “Sektörde sorunlar çığ gibi büyüyor”

Tekstil sektöründe sorunların çığ gibi büyüdüğünü kaydeden Özdemir, “Bizler Düzce Ticaret ve Sanayi Odası 7.Meslek Komitesi olarak bu yaşanılan sorunların çığ gibi büyüyüp devam etmemesi açısından yani ne bir tane bacası tüten fabrikamız kapatsın nede Bir tane çalışan emekçi kardeşlerimiz bu sebepten işsiz kalsın istemiyoruz. Bu karamsar tabloyu göz önünde bulundurarak, maalesef son yaşanılan 23 Kasım 2022 tarihinde yaşamış olduğumuz deprem sonrası Düzce ilimiz Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmiştir. Bu duruma bağlı Düzce ilimizin İstihdam oranına bakıldığında toplam çalışan sayısının 3’te 1’ini tekstil sektörü olarak istihdam ediyoruz. Yani çalışan 3 kişiden 1 kişisi mutlaka Tekstil sektöründe istihdam edilmektedir. Ayrıca dikkat çekmek istediğimiz bir başka husus ise, Düzce İlimizde Vasıfsız istihdam oranının %85 ini yine Tekstil Sektörümüz karşılamaktadır. Bu sayısal orantı çok önemli ve düşündürücüdür. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Hazır Giyim İmalatı ve satışı grubu ve bu gruba bağlı olarak, Düzce ilimizin 280 Üretim Fabrikası ve Perakendecisi, 26 bin çalışanı olan bir topluluğun seçilmiş, yetki verilmiş 7. Meslek Komitesi olarak çağrımız şudur ki;  Tekstil sektörünün Düzce için önemi elzemdir, Sektörümüzün bölgesel teşvik noktasında sektör bazlı en az 5.Bölge teşviki verilmesini , ivedilikle uygulanmasını devlet büyüklerimizden arz ederiz . Sektörümüz 5.Bölge Teşvikine kavuştuğu andan itibaren biliyoruz ki çalışan maliyetlerimiz düşecek olup aynı oranda Üretim maliyetlerine bu oran yansıdığında Müşteriler ile ortak payda da buluşarak tekrardan siparişler alınmaya , Üretim sürekliliğinin devamına, Emekçi kardeşlerimizin iş korkusu olmadan çalışmasına , Fabrika bacalarımızın tütmesine ve Düzcemiz’e tekstil olarak yatırım gelmesine bununla birlikte istihdam sayımızın daha yükseklere çıkmasına sebep olacaktır” açıklamalarında bulundu.

 HABER: Savaş ARI