Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün 4,5 yıllık görev süresi içerisinde edindiği bilgi, birikim ve tecrübelerini kaleme aldığı 10 temel esastan oluşan ‘Belediyeciliğin Esasları’ kitabına yönelik basın lansmanı gerçekleştirildi.

belediyeciliğin esasları lansman (9)
Başkan Özlü lansmanda ilk olarak, İnsan, Bütçe, İmar, Altyapı, Çevre, Ulaşım, Kültür, Kalkınma, Teknoloji ve Kalite gibi konularda belediye başkanlığı döneminde edindiği tecrübelerini kaleme aldığı ‘Belediyeciliğin Esasları’ kitabı ile ilgili süreci paylaştı.

Mutfak Sanatları Merkezi’nde gerçekleştirilen basın lansmanına yerel ve ulusal basın temsilcilerinin yanı sıra belediye başkan yardımcıları ve birim müdürleri de katılım sağladı.

Rahmetli babası Ahmet Özlü ile annesi Behice Özlü’nün aziz hatırlarına ithafen kaleme aldığı kitap için Başkan Özlü, “Bugün sizlerle bir araya gelmemize vesile olan kitabım “Belediyeciliğin Esasları” artık tüm kitapçılarda ve raflarda yerini aldı. Beni ziyadesiyle memnun eden bu gelişme üzerine ilk olarak sizinle bir araya gelmeyi arzu ettim ve bu kitabı yazmamdaki amacı sizlerle paylaşmak istedim” açıklamalarında bulundu.

belediyeciliğin esasları lansman (2)

Belediyeler Şehirlerin Olgunlaşmasında ve Medeniyetlerin İnşasında Başrol Oldular


Kitabın bir proje ya da faaliyet raporu olmadığını, 4 yıllık belediye başkanlığı süresince edindiği tecrübelere dayanarak yaptığı çalışmanın 10 ana başlıktan oluşan bir vizyon tasarımı olduğuna dikkati çeken Başkan Dr. Faruk Özlü, şöyle konuştu;
“Çünkü aslında belediyecilik, belediye hizmetleri yalnızca belediye başkanı ya da kurum çalışanları ya da muhatabını değil, her kesimden tüm vatandaşları ilgilendiren bir kavramdır diye düşünüyorum. Sizlerle paylaşmak istediğim öncelikli konu; kitapta da söz ettiğim üzere ‘nasıl bir şehircilik vizyonu?’ sorusunun cevabıdır. Günümüz dünyasında belediyecilik; şehir inşası tanımıyla örtüşen bir uygulamaya dönüştü. Çünkü artık belediyeler bir şehri her anlamda ihya etmek, güçlü olduğu özellikleri ile öne çıkarmak ve şehirlerin olgunlaşmasındaki en önemli itici güç olan medeniyetlerin inşasında başrol oldular. Bizim şehircilik vizyonumuzda, sanayinin, üretimin, tabiatın, eğitimin, bilimin, teknolojinin, sağlığın, ulaşımın, tarımın, kültürün, tarihin ve turizmin birbirini tamamlayan zincirin halkaları olduğunu açıkça görebilirsiniz.”
 

On Ana Başlığı Birer Cümle ile Özetlemeye Çalıştık

“Bu kitapta yer alan bölümlerin en başında ‘insan’ geliyor. çünkü; hizmetten azami fayda görecek hedef kitlenin insan olduğunu düşüyoruz cümleleri ile açıklamalarını sürdüren Başkan Özlü, “Tabii kazanımları göz ardı etmeden şehri yaşayan beşeri varlığın memnuniyetini hedefliyoruz, vizyonumuzu sizlerin memnuniyetine göre şekillendiriyoruz ve bunu başarı kriteri olarak görüyoruz. Girişte sizler için bir bilgi köşesi hazırladık, orada çalışmamızı şekillendiren on ana başlığı birer cümle ile özetlemeye çalıştık. Kavramların tanımları, şehirlere uygulanması, Düzce’de hangi yönleri ile hayata geçirildiğine dair örneklerle elinizdeki kitapta her bölümün detayına ulaşacaksınız” şeklinde konuştu.

Bu Şehri Hep Birlikte Yaşıyoruz

Başkan Özlü, basın mensuplarına yönelik sürdürdüğü konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı;
“Hep birlikte bu şehri yaşıyoruz. Düzce’mizin ihtiyaçlarını, beklentilerini ve potansiyelini birlikte görüyor, birlikte işliyor ve geliştiriyoruz. Bu açıdan bu kaynak niteliğindeki kitabın da sizlere çok şey katacağını düşünüyorum. Bu çalışma bir yorum, bir gözlem ya da bir deneme çalışması değildir, her başlık altında bilimsel verilerle desteklenmiş, sorunu ve çözümü bir arada işleyen bir tez çalışması niteliğindedir.”

belediyeciliğin esasları lansman (2)

Her Karar ve Her Sistem ile Bu Şehre Katkı Sağlamayı Amaçlıyoruz

 Belediyeleri birer lokomotif olarak gördüğünü ve Düzce örneğinden yola çıkarak tüm şehirlere en az 50 yıllık bir bakış açısı ile yaklaşılması gerektiğine değinen Başkan Özlü, “Bu yüzden yaptığımız her yatırımı, aldığımız her kararı ve uyguladığımız her sistemi bu güzel şehre katkı sağlamasını amaçlayarak hayata geçirdiğimizi söylemek isterim. Yarınların yöneticilerine, yerel yönetimler konusunda kendini geliştirmek isteyen, kamu kurumlarının çalışma sistemine ilgi duyan her bireye yeni bakış açıları kazandıracağına inandığım bu kitapta şehirlerin ihtiyacı olan projelerin uygulama örneklerine ulaşmak da mümkündür. Bu vesile ile başucu kaynak niteliği taşıyan bu kitaba katkılarından dolayı tüm çalışma arkadaşlarıma sizlerin huzurunda teşekkür ediyor, her birinize keyifli okumalar diliyorum” dedi.

Editör: Tuğba Aksoy