Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetinde 10 ili etkileyen depremde birçok bina yıkılırken vatandaşlar evsiz kaldı. Düzce’ye getirilen 2500 civarında depremzedelerin barınma, gıda gibi her türlü ihtiyacın karşılanması ve yaşanan büyük afetin getirdiği insanlar üzerinde ki psikolojik travmalar için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinesinde psikososyal çalışmalar hız kesmeden sürdürülüyor.

Yaşanan bu gelişmeler kapsamında dün ziyarette bulunduğumuz psikolog Feride Selvi, Düzce’ye gelen depremzedelerin nasıl bir ruh hali içinde olduklarını ve daha önce 3 büyük deprem yaşayan Düzce halkının nasıl yanlarında olmaları gerektiğini Öncü Haber mikrofonlarına anlattı.

Deprem bölgesinden gelen depremzedeler ve kendimize yaşanan travmayı atlatmak adına zaman tanımamız gerektiğini söyleyen Feride Selvi şu sözlerle devam etti:

DÜZCE’YE GELEN DEPREMZEDELERE NASIL DAVRANMAMIZ GEREKİR?

Burada mutlaka yardım eden taraf değil de eşlik etmek gerekiyor onlara. Öncelikle onları bir anlamak gerekiyor, kabul etmek gerekiyor. Çünkü biz acıların ortak olmaya, acılarını paylaşmaya çalışıyoruz. Bizim ağzımızdan çıkacak olan cümleler, kelimeler çok önemli. İşte güçlü olmalısın, buna şükret, hayatta kaldın, her şey geçecek, bitecek gibi cümleler değil de biraz daha sizi anlıyorum, acınızı paylaşıyorum, yanınızdayız mesajını vermek çok kıymetli. Çünkü çok büyük bir korkuyla geldiler, her şeylerini kaybederek. Bilmedikleri bir ortama ve bilmedikleri bir memlekete geldiler. Onlara yanlarında olduğumuzu söylemek, belirtmek çok önemli. Zaten ülke olarak yardım seferberliği başlamış durumda. Yardımında güzel bir tarafı var, bizi de iyileştiriyor. Doğrudan belki biz bir travmaya maruz kalmadık ama dolaylı olarak hepimiz etkilendik aslında. Hepimiz çok üzgünüz. Yardım etmenin, el uzatmanın, destek vermenin çok iyileştirici tarafı var. Bu iyileştirici yönümüzün de çok fazla onları acıte etmeden kendi içimizde ne yapabiliriz kısmıyla hareket etmek gerekiyor. Çünkü yoğun bir yas içerisindeler. Onların yas tutmalarına da saygılı olmamız gerekiyor. Peki bunu nasıl yapacağız? Öncelikle sakin, nezaketli ve o kabul alanımızı ortaya koymamız gerekiyor. Ne oldu? Ne bitti? şeklinde sormadan onlar bize ne veriyorsa ne kadarını anlatmak istiyorlarsa buna izin vermek gerekir. Kendi merak duygumuza yenilip, yeniden yeniden o travmayı hatırlatmadan neyi paylaşmak istiyorlarsa buna izin vermek gerekiyor. Sadece iyi bir dinleyici olmak yanlarında olduğumuzu hissettirmek bazen susmakta insana iyi gelen bir durumdur. Hepimizin zaman ihtiyacı var özellikle deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımızın.

WhatsApp Image 2023-02-15 at 16.00.42

Bu tarz durumlarda suçlayıcı dili insanların daha çok ortaya çıkar. İnsanlar bir günah keçisi ararlar. Neden sen de yardım etmiyorsun? gibi… Herkesin yardım etme gücü, ruh hali de değişkenlik gösterir. Evet, o an yapmıyordur ama herkesin yardım etmek şekli farklıdır. Bazısı maddi olarak yardım eder, bazısı evini açar bazısı da yardım kolilerini bantlar. Bazısı ise hiçbir şey yapmaz ama zararı da yoktur. Psikolojik açıdan buna hazır değildir. Ya da onlarla temas etmeye hazır değildir. Öncelikle bunu anlamak gerekir.

DEPREMZEDELER İÇİN KENDİMİZİ SUÇLAMAMIZ NORMALMİ?

Biz buna daha çok hayatta kalanın suçluluğu diyoruz. Çünkü kontrol edemediği bir alan. Bizim en güvenli alanımız nedir? Evimizdir, yuvamızdır, yatağımızdır. Bizi en iyi hissettiren alandır. İnsanlar bir gecede birçok kayıp verdik. Geride kalana baktığımızda bir doğrudan etkilenen diyoruz bir de o depremden sağ çıkıp neden ben sağ kaldım? Neden yakınlarımı kaybettim? Bir de dolaylı yoldan bizim gibi olaya maruz kalanlar var. Bazen bizimde suçlu hissetmemiz bu da çok normal. Gerçekten suçlu muyuz? Bir de buna bakmak lazım. Çünkü bizim kontrol alanımız değil. Suçlayıcılıktan ziyade birini suçlu ilan etmenin bize bir amacı var mı? Buna bakmak gerekir. Kendimize biraz daha şefkatli yaklaşmalıyız.

DÜZCE’DE Kİ DEPREMZEDELER İÇİN NASIL BİR PSİKOSOSYAL ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR?

Biz bu çalışmaya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün koordinasyonunda yürütüyoruz. Biz de entegre olduk bu çalışmalara. İlk etapta depremzedelerin listeleri geldi. Bu dönemde en önemli şey ihtiyaç tespitidir. Neden? Gelen depremzedelerin kendilerini biraz daha güvende biraz daha iyi hissetmeleri için önce fiziksel ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Barınma, ısınma, gıda gibi… Öncelikle ne yapıyorlar, durumu nedir bunu bir görmek gerekir. Şu an çalışmalar bu aşamada. İlk önce tespitler yapılıyor. Çok hızlı bir şekilde de ihtiyaçları karşılanmaya çalışılıyor. Dengelerinde oturtulabilmesi için çok hızlı bir şekilde çalışmaları devam ediyoruz.

Söylenecek çok fazla bir şey yok. Herkese çok geçmiş olsun diyorum, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza da baş sağlığı diliyorum.