Her yılın 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası sebebiyle Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz bir mesaj yayınladı. Ciddi boyutta toplumsal bir sorun haline gelen madde bağımlılığının sadece yetişkinler için değil çocuklar ve gençler için de bir tehdit unsuru olduğunu belirten Yılmaz, her türlü bağımlılıktan kurtulmak için zararlı alışkanlıklarla mücadelenin devam edeceğini dile getirdi. Ayrıca yaşanan yıkıcı depremler sonrası Yeşilay Danışmanlık Merkezi Psikososyal Destek Hattı depremzedeler için hizmet verecek.

333019278_5762931483815184_8575318433715293562_n

Tüm Türkiye’de yılın her 1-7 Mart ayı tarihlerinde kutlanan Yeşilay haftası münasebetiyle Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz mesaj yayınladı. Yılmaz yayınladığı mesajda, toplumsal açıdan ciddi bir sorun teşkil eden madde bağımlılığının özellikle çocuklar ve gençler açısından bir tehdit unsuru oluşturduğunu belirtti.

 Ülkemizi sarsan Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerin ardından 258 klinik psikolog ve 125 sosyal hizmet uzmanının görev yaptığı Yeşilay Danışmanlık Merkezi Psikososyal Destek Hattı üç haftadır depremzedeler için hizmet vermeye başladı.

Yeşilay Haftası’nın önemine değinen Düzce İl Sağlık Müdürü Yılmaz şunları söyledi:

“Dünyada ve Türkiye'de ciddi bir toplumsal sorun haline gelen madde bağımlılığının, günümüzde sadece yetişkinler için değil, çocuk ve gençler açısından da tehdit unsuru oluşturduğunu belirterek, yaşanan hızlı sosyal ve ekonomik değişmelere paralel olarak, sağlık sorunlarının boyutları da önemli ölçüde değişmektedir.

Bağımlılık yapıcı madde kullanmaya başlamada, ergenlik dönemi özellikle riskli bir dönemdir. Bu dönemin getirdiği stresli ve fırtınalı kimlik kazanma süreci de gençlerimizi, birçok zararlı alışkanlığın kazanılmasına açık hale getirmektedir.”

“Bağımlı olanların belirlenmesinde çeşitli ölçütler bulunuyor”

“Tolerans gelişmesi, madde kesildiğinde ya da azaltıldığında fiziksel veya ruhsal yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması, madde kullanımını denetlemek ya da bırakmak için yapılan ama boşa çıkan sürekli çabalar, maddeyi sağlamak, kullanmak ya da bırakmak için büyük zaman harcamak, madde kullanımı nedeniyle sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin azalması ya da tamamen bırakılması, maddenin tasarlandığından daha uzun ve yüksek miktarlarda alınması, fiziksel ya da ruhsal sorunların ortaya çıkmasına ya da artmasına rağmen madde kullanımının sürdürülmesi olarak sıralarken bunlardan üçünün kişide var olmasının bağımlılık tanısı konması için yeterli olmaktadır.”

Bağımlılıklar sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın geleceğini tehdit ettiğini, aslında en önemlisinin tüm bu faktörlerden uzak durup hiç başlamamak başladıysan bile bırakmak olduğunu belirten Dr. Yılmaz şöyle devam etti:

“Sorumluluğumuz büyük, omuzlarımızdaki yük ağır. Geleceğimizin teminatı çocuk ve gençlerimizi tertemiz, sağlıklı bir geleceğe hazırlamak, her türlü bağımlılıklardan korumak için her yerde zararlı alışkanlıklarla mücadelemize devam edeceğiz.

Yeşilay Haftası vesilesi ile ‘‘Sağlıklı Bir Nesil, Sağlıklı Bir Gelecek’’ için tüm halkımızın alkol, sigara ve uyuşturucu bağımlılığı gibi her türlü zararlı alışkanlıklardan uzak, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürmelerini temenni ediyorum.”