Düzce şehir merkezinde yapımı devam eden Asar projesi, Küçüksu ve Şaguç Köprüsü arasındaki 430 metre mesafede toplamda 32 bin 700 metrekare yer üzerinde yapımına devam ediliyor. Projenin amfi basamaklarının ise beton dökümü tamamlandı. Aylardır devam eden proje kapsamında Öncü Haber ekibimiz Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Okan Kaltu’ya mikrofon uzattı. Projeyle ilgili sorularımızı cevaplayan Kaltu; “tadilatlar bittikten sonra önümüzde ki hafta hava şartları iyi olursa çalışmalara devam edeceğiz ve hedefimiz projeyi 6 ayda bitirmek” dedi.

KALTUU 454JHDISDHIOA

Geçtiğimiz senenin Eylül ayında başlanan Asar Deresi Projesi’nin ilk etabı tamamlandı. 3 etapta yapılacak olan projenin amfi basamaklarının beton dökme işleminin de tamamlanmasını ardından hava koşulları elverişli olduğu takdirde çalışmalara devam edilecek.

Öncü Haber mikrofonlarına konuşan Kaltu; “hedefimiz 6 ay. Ağustos, eylül gibi biz vatandaşlarımızı oradan karşıdan karşıya geçirme hedefimiz var.” dedi.

Düzce’de özellikle Körpeşler, Sancaklar gibi mahallelerdeki köprü genişletme çalışmalarının da eskilerinin yıkılıp yeni ve modern köprülerin DSİ ile Düzce Belediyesi olarak ortaklaşa yapım aşamalarının da devam edeceğini söyleyen Kaltu sözlerine şöyle devam etti:

ASAR PROJESİ HANGİ AŞAMADA?

“Asar projesi Düzce'nin gerdanlığı denilen bir proje. Defalarca üstünde ve içinde olan bir proje. İçinde her dönem güzellikler olacak ama Bakan Bey’in döneminde temmuz ayında ödüllü bir projemiz vardı. En son buna karar kıldık, ihalesine çıktık eylül ayı gibi işe başlama zamanımız vardı. Derenin kenarında ki yüksek gerilim hatlarından dolayı sahaya inişimiz gerçekleşmedi. SEDAŞ ile birlikte orada ki şehrin silüetine de kötü görüntü olan yüksek gerilim hatlarını komple yer altına aldırdık.”

WhatsApp Image 2023-03-03 at 13.34.20 (1)

“Gecikmenin sebebi yüksek gerilim hatlarıydı”

 “İlk önce 7 direk alınacaktı SEDAŞ'ın yetkilileriyle yaptığımız görüşmede 2 buçuk km'lik hattı komple yerin altına aldık. Ondan sonra çalışmaya başladık ilk baştaki gecikmemizin sebebi yüksek gerilim hatlarıydı. Sahaya indikten sonra büyük iki taraflı bir köprü temellerinin olduğu kısımlar yola denk geliyor. Celal Kasapoğlu tarafından girişteki vatandaşlarımızın ve esnaflarımızın bir dilekleri var. Bizim ticaretimiz ne oldu? Temellere başlamak üzereyiz, tadilatı bitirdik önümüzde ki hafta itibari ile sahada tekrar başlayacağız. Projenin ilk etapta ki maliyeti 46 milyon TL falandı, ihaleye çıktıktan sonra tabii takdir edersiniz ki ekonomik şartlardan dolayı zam geliyor toplam 63 milyon TL olacak şekilde. Şu anda da piyasa şartlarının çok altında. Süresi 12- 18 ay gibi düşünüyorduk ihalesine de öyle çıktık ama biz işin esas kısmını ve temel kazma işlerini bitirdikten sonra önümüzde ki hafta saha da tekrar hava şartları uygun olduğu takdirde çalışmamıza başlayacağız. Hedefimiz 6 ay ağustos, eylül gibi biz vatandaşlarımızı oradan karşıdan karşıya geçirme hedefimiz var. Projenin şu an önünde gidiyoruz.”

BAZI MAHALLELERDEKİ KÖPRÜ GENİŞLETME ÇALIŞMALARI NE DURUMDA?

“Eskiden köprülerin hem genişlikleri hem de depreme karşı dayanıklıları olmadığından dolayı Bakan Bey’in DSİ'den talepleri oldu. Bu eski köprüleri yenileyelim artık o iki mahallelerden geçişlerde çok sıkıntı olduğu için çünkü nüfusumuz devamlı artıyor. Bu köprüleri yıkalım yenilerini yapalım. Biz yerlerini belirledik DSİ' ye taleplerimizi gönderdik. Hamidiye ve Körpeşler mahalleleri olmak üzere iki tane büyük köprü inşaatı yaptılar. Şimdi bu Asar kapsamında da bizim yaptığımız köprünün yanlarına da 3 tane yeni köprü gelecek. O eski geçiş köprüler kaldırılacak, modern köprüler yapılacak ortaklaşa çalışıyoruz işin aslını DSİ yapıyor, protokol ile aldığımız bütün çalışmalar Düzce belediyesine ait. Derenin içinde yürüyüş yerleri, oturma yerleri olacak. Vatandaşların en çok sorduğu soru sel anında buralar ne olacak bizim yapılarımızın hepsi sel anında sele dayanıklı yapılardır. Amfinin olduğu kısım sel olduğunda suyu dereye verecek şekilde. Hepsi de beton olduğu için herhangi bir tahribatta olmayacak. Geçen sene yaşadığımız sel felaketinden sonra bakılacak olursa o kotların bile üstündeyiz. Vatandaşlarımız o konuda rahat olsunlar.”

Geçtiğimiz günlerde Doğanlı mevkiinde yol üzerinde bulunan inşaatın temelinden su çıkması ve 23 Kasım Düzce depreminde ağır hasarlı eski binaların yıkımından çıkan molozların temeline dökülmesi iddiasına Kaltu şöyle cevap verdi:

“Vatandaş bizden ruhsat almak için ilk önce bir yapı denetim firmasıyla anlaşır. O yapı denetim şirketi statiğini, projesini çizdirdikten sonra bunları onaylayıp ruhsat için bize müracaat eder. Yapı denetim şirketi arada bir köprüdür. Biz her defasında gidip yine de kontrol ediyoruz.

Bu inşaat zaten bizim gözümüzden kaçmış bir şey değil. Biz oraya gittiğimizde bu moloz malzemeyi buradan kaldır biz ilk önce yapı denetime uyarız. Bu malzeme zemine olmaz başka bir malzeme koyacaksın diyebiliriz biz burada.  Onun için inşaatların her safhasında kontrollü ilerliyoruz. 1999 depremlerini yaşadık bu acıyı çektik. 1999’dan sonra yapılan bütün inşaatlar kontrol edilerek gidilmiştir.”

Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Okan Kaltu İmar Müdürü ile sürekli sahada olduğunu belirterek, gelen şikayetleri bizzat gidip incelemeler yaparak değerlendirdikleri söyledi. Kaltu:

“En ufak bir şeyi kaçırmıyoruz. Hatta pazar günü bir şikâyet geldi. Vatandaş ruhsatlı, iskanlı binasını bodrum katına iniş için bir asansör kovası yapmak için demirlerle betonları kesiyormuş. Hemen gidip yakaladık, cezasını da kestik. Bundan sonra şöyle de bir uygulama yapacağız. Bunu sizin aracılığınız ile de söyleyeyim. Bundan sonra kaçak inşaatı yapanı yakaladığımız zaman basını çağıracağız ve deşifre edeceğiz. Bu kadar acıyı yaşamamız rağmen hala böyle şeyler yapılabiliyorsa bu cehaletten meydana gelir. Biz bunların önünü kesiyoruz zaten. Ama bizimde yaptırımlarımız bir yere kadar oluyor. Biz artık denetimlerimizi daha da sıkılaştırdık.” dedi.

Haber- Nalan Tayyar

Görüntü- Ahmet Çelik