Bakanlıkta medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Düzce’yi de kapsayan bakanlığın 2022 yılı faaliyetleri ve 2023 yılı hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

WhatsApp Image 2023-01-09 at 15.39.29

DÜZCE’DE ARICILIĞIN YILDIZI GİDEREK PARLIYOR

Bölgeye has Yığılca Arısı ile sadece yurt içinde değil yurt dışında da ilgiyle takip edilen Düzce’deki arıcılık faaliyetleri, bakanlık eliyle hayata geçirilecek yeni yatırımlarla daha da cazip hale gelecek. Toplantıda bal üretiminin arttırılması noktasındaki çalışmalarda bahseden Bakan Kirişci, arıcılık sektörünü daha da güçlendirmek için Düzce’nin Yığılca ilçesinin de aralarında bulunduğu 60 bal ormanı tesis ettiklerini aktardı ve yatırımların devam edeceği mesajını verdi.

"ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE HAVA FİLOMUZU GÜÇLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

Kirişci, orman yangınlarıyla mücadelede yerli ve milli imkanlarla hava filosunu güçlendirdiklerinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böylelikle 20 uçak, 55 helikopter ve 8 İHA ile orman yangınlarıyla mücadelede cumhuriyet tarihimizin en büyük hava filosunu oluşturduk. TUSAŞ ve Sikorsky tarafından üretilen, gece de görev yapabilen ve mülkiyeti bize ait olan Sikorsky helikopterimizi teslim aldık. Bir yıl içinde, 4 adet amfibik özellikteki tanker uçak ile yüksek çözünürlükte görüntü sağlayan, sayısal harita üreten görev sistemleri ile teçhiz edilmiş 1 adet havadan yönetim uçağımız da filomuza dahil olacaktır. Mülkiyeti bize ait yerli ve milli Gökbey helikopterlerimizi ve 16 uçağı daha envanterimize dahil ederek, filomuzu güçlendirmeyi hedefliyoruz. Ormanların korunmasında İHA teknolojisi kullanan ve İHA baz istasyonu kuran ilk Avrupa ülkesi olduk. Bu sayede, anlık olarak 3,5 milyon hektarlık alanı tarayabiliyoruz."

WhatsApp Image 2023-01-09 at 15.39.30

UZMAN ELLER PROJESİ'NDE HİBE DESTEĞİ 250 BİN LİRAYA YÜKSELTİLECEK

Kirişci, mevcut tarım sigortacılığını, üreticilere gelir koruma garantisi sağlanması da dahil olmak üzere genişleteceklerini belirterek, Konya'nın üç ilçesinde uygulanmaya başlanan Gelir Koruma Sigortası'nın gelecek üretim sezonundan itibaren ülke genelinde yaygınlaştırılacağını bildirdi. Genç ve kadın çiftçilere prim indirimi uygulayarak TARSİM'den daha çok faydalandıracaklarını ifade eden Kirişci, köy yaşam merkezleri ile gençlerin ve kadınların kırsalda refahını sağlayacak projelerin hizmete sunulmasının öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı. Kırsala dönüş için yatırımlara devam edeceklerini belirten Kirişci, köy yaşam merkezleri sayısının 2 bin 200'e ulaştığını ve bu sayıyı daha da artıracaklarını bildirdi. Kirişci, gençlere kırsalda üretim yapmaları için birçok başlıkta hibe ve destek verdiklerini belirterek, "Burada ilk defa paylaşıyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da uygun bulması halinde halihazırda genç çiftçilerimize yönelik Uzman Eller Projesi ile verdiğimiz hibe desteğimizi 100 bin liradan 250 bin liraya çıkaracağımızı duyurmak istiyorum." dedi.

IPARD PROJELERİ DÜZCE’DE DE HAYATA GEÇİRİLECEK

Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan kırsal kalkınmaya odaklanan çalışmaların kısa adı olan IPARD projelerinin Türkiye’de 42 ille sınırlı olduğunu ve bunu 81 kente yaygınlaştıracaklarını belirten Kirişci, şu değerlendirmede bulundu:

"Ülkemizde muhalefet ne yazık ki hep yapmaya değil yıkmaya odaklı olduğu için bizim bu projelerimizi anlamaktan çok uzak bir tavır sergiliyorlar. Biz 'gençlerimizi kırsala çekelim, onları eğitim gördükleri tarım, su ürünleri, veterinerlik ve ormancılık alanlarında kendi iş yerlerinde istihdam edelim' deyince, anlamadan dinlemeden karşı çıkıyorlar. 'Çocuklarımızı çoban mı yapmak istiyorsunuz?' diye kutsal bir mesleğe adeta hakaret ediliyor, bu da bizi çok üzüyor. Gençlerimizi tarımsal üretime çekemezsek gelecekte kim üretim yapacak, 100 milyonu aşacak nüfusumuzu kim doyuracak? Sayısı 100 milyonu bulacak turist için dışarıdan yemek siparişinde mi bulunacağız?"

Kirişci, küçük aile işletmeciliğine desteği artırarak sürdüreceklerini, üretim yapılmayan arazileri üretime kazandıracaklarını, boş kalan topraklara Bakanlık olarak müdahil olacaklarını ve üretim yapmak isteyenlere kiralayacaklarını belirtti.

Bakan Kirişci, "Mülkiyet hukuku başta olmak üzere birçok konuda değişiklik gerektirdiği için bu vizyon projemizin çerçevesi ve kapsamı milletvekillerimizin takdirleriyle, kanun değişikliğiyle şekillenecektir." ifadelerini kullandı.