Havaların yavaş yavaş soğumaya başlaması, Düzce için riskli günlerin yaklaştığının habercisi olurken, bu yıl da nefes alınmayacak düzeydeki kirlilikle mücadele edecek kentte, önleyici adımlar önem taşıyor. Özellikle kasım ve şubat ayları arasında baş gösteren yoğun hava kirliliğinin insan sağlığını büyük ölçüde tehdit ettiği bilinirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı sorunu minimuma indirmek için yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı.

20220216_2_52188176_73714956

Bakanlığın geliştirdiği modelleme sistemleri ile takip edilen hava kalitesinin ölçüldüğü, izlendiği ve iyileştirildiği belirtilirken, tertemiz bir hava için canla başla çalışıldığının altı çizildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Düzce’de hava kalitesinin yükseltilmesi için birçok proje hayata geçirildiği bildirildi. Çevre alanında hazırlanan mevzuatların ilk temalarından birisi olan ‘Hava Kalitesi’ çalışmaları hakkında yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Çalışmalarla günümüzde dış ortam hava kalitesi yönetimi ve kaynak bazlı kirlilik kontrolüne yönelik projeler yürütülüyor. Hava kalitesi, Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde, 365 adet sabit ölçüm istasyonu ile anlık olarak ölçülmektedir ve kamuoyu anlık olarak bilgilendiriliyor.

YERLİ VE MİLLİ YAZILIMLARLA İNCELENİYOR

Temiz hava için hava kalitesini iyileştirmek amacıyla ve net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda Bakanlık tarafından geliştirilen yerli ve milli Hava Emisyon Yönetim (HEY) Portalı ve NEFES yazılımları ile de şehirlerdeki hava kalitesi 3 boyutlu ortamda incelenerek hesaplanıyor. Yapılan çalışmalar doğrultusunda temiz hava için hava kalitesini iyileştirmek amacıyla ve net sıfır emisyon hedefleriyle şehirlerdeki hava kirliliğinin azaltılmasına dair politikalar belirleniyor.

İllerdeki ısınma, sanayi ve ulaşım kaynaklı hava kirliliğini azaltacak ve hava kalitesini iyileştirecek yeşil dönüşüm ve yerel çözümlerin etkinleştirilmesi çalışmaları hız kesmeden sürdürülüyor.”