15 yılı aşkın süredir atıl vaziyette bulunan Eftenia Otel için Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ve Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan harekete geçerek otelin mülkiyetini Finansbank’tan satın almıştı. Eftenia Otel’in Düzce Belediyesi ve Gölyaka Belediyesi tarafından sağlık turizmine kazandırılması beklenirken, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, oteli Sıla Holding’e devrettiklerini söyledi.

Sıla Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İhsan Şahin ve Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan ile birlikte bugün Düzce Belediyesi Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezi’nde kameralar karşısına geçen Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Eftenia Otel ile ilgili yeni gelişmeyi duyurdu.   

Faruk Özlü: “Biz işi ehline devrettik”

Basın toplantısında sözlerine “Eftenia Otel ile ilgili bir yatırımcı var, biz bu yatırımcı ile anlaştık. Biz bu otelin bir şifahane olarak inşasına başlıyoruz. Yani Eftenia Otel Projesine start veriyoruz” diyerek başlayan Başkan Özlü, Öncü Haber Muhabirinin sorduğu, “Düzce Belediyesi ve Gölyaka Belediyesi olarak, Finansbank ile yapılan görüşmeler neticesinde Eftenia Oteli satın almak üzere bir fiyat üzerinden pazarlık yapıldı. Sonra aynı şartlarda Sıla Gruba Belediye adına yapılan pazarlık üzerinden burası verildi. Bu etik bir pazarlık mı, etik bir yol mu?” sorusunu şu şekilde yanıtladı:

“Biz bir sorunun çözümü için gayret sarf ettik. Buraya bir yatırımcı lazımdı. Burasının toplam bedelinin aşağı yukarı 5 katı bir yatırım gerekiyor. Biz bu yatırımı otele yatırmak yerine, Düzce’nin asfaltı, altyapısı için uygun gördük. Birde şunu ifade edeyim; Belediyelerin işletmecisi olması, belediyelerin otel ve şifahane işletmesi, çok verimli sonuçlar doğurmuyor. Bu işi yapan firmalar var, bu işi iyi yapan kuruluşlar var. Sıla Grup hem Türkiye’de, hem dünyada bu işleri yapan en iyi gruplardan bir tanesi. O yüzden işi ehline teslim ettik. Bu kesinlikle etik bir davranıştır. Burada etik olmayan hiçbir şey yoktur. Ben şunu ifade edeyim; Düzce’de maalesef belirli bir grup var. Her şeyin altında bir bit yeniği arayan, her şeyin altında bir iş arayan sakat bir zihniyet var. Arkadaşlar bunlara itibar etmeyin. Bizim yaptığımız hiçbir işte yanlış olmaz, yaptığımız hiçbir işte etik olmayan bir şey söz konusu olmaz.  Bizim burada kazancımız şu; Düzce güzel bir tesis kazanıyor. Bu yatırımı da bir kuruş ödemeden kazanıyor. Hiçbir bedel ödemeden 3 bin 150 metrekare bina ve arsayı Düzce Belediyesi ve Gölyaka Belediyesi yüzde 50, 50 olarak, hibe olarak alıyor. Daha ne olsun. Bunun yanında istihdam var. “

Demircan: “Burada Düzce Belediyesi ve Gölyaka Belediyesinin kazanımı olarak işi basite indirmeyelim”

Yine Öncü Haber Muhabirinin, Eftenia Otelin turizme kazandırılması ile ilgili büyük bir mücadele veren Gölyaka Belediyesi’nin buradaki kazanımlarının ne olacağını sorması üzerine Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan şu cevabı verdi:

Burada Düzce Belediyesi ve Gölyaka Belediyesi’nin kazanımı olarak işi basite indirmeyelim. Açık konuşayım; şimdi buraya hiçbir yatırım olmamış olsa, açık ve net konuşuyorum, yarın 2 tane sondaj çıkarttık siz basın olarak, ‘Dünya para harcadın da hani yatırımcı yok! Bu suları kullanamıyorsun, neden bu kadar masraf ettiniz’ diyecektiniz.

Şahin: “Bugün itibari ile projenin startını veriyoruz”

Son olarak proje ile ilgili detayları anlatan Sıla Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İhsan Şahin,  “Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde sağlık amaçlı birçok yatırımımız var. Türkiye’de ki Şehir Hastanelerinin 5 tanesinin yatırım ortağıyız. Ayrıca Senegal’de, Fildişi’nde, Kazakistan’da ve birçok muhtelif ülkede benzer yatırımlarımız var. Yaklaşık bir yıl önce sn. bakanımız yine Düzce’de yürüttüğümüz bir proje de geldiğinde Efteni’de şifalı bir suyun olduğunu, tarihi köklerin olduğunu, orada bir tesis olduğunu fakat Düzce halkının bu tesisten istifade edemediğini, bir yatırımcı olarak bizim ilgilenip ilgilenmeyeceğini sordu. Bizde elbette görelim, değerlendirelim, ilgilenelim dedik. Sonrasında Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan ile tanıştık, onlarda suyu steril hale nasıl getirdiklerini burası için ne tür çalışmalar yaptıklarını anlattı. Dolayısı ile hem Düzce Belediye Başkanımız Sn. Faruk Özlü hem de Gölyaka Belediye Başkanı Sayın Yakup Demircan’ın çok ciddi emeği ve gayreti oldu. Bize de bu projeyi alıp yapmak kalmıştı. Projenin bana göre en kronik hali bir icra meselesinden dolayı özel bir bankaya devredilmiş olmasıydı. Bizim o projeyi o bankadan devralmamız hayli meşakkatli ve zor bir süreç olacaktı ama Sayın bakanımız bizzat kendisi devreye girdi, ‘bu proje hem Düzce, hem de Gölyaka için çok önemli’ dedi, inisiyatifini koydu. Hem Düzce Belediye Başkanımız hem de Gölyaka Belediye Başkanımız buradan kalkıp birkaç kere İstanbul’a gittiler, en son gelinen noktada da biz bankayla oturup konuştuk. Ödememizi yapıp devrimizi almış olduk. O devri aldığımız dönemde eski bir bina vardı. Biz orada eksper çalışmalarımızı uzmanlarımız aracılığıyla yapıp projemizi hazırladık. Bu 6 aylık süre içerisinde o eski binaları ortadan kaldırdık, projeye hazır hale getirdik bölgeyi. Bugün itibariyle de projenin startını veriyoruz. Nasip olursa bir yıl içerisinde projeyi tamamlamayı planlıyoruz. Şunu da söylemek isterim; biz bu projenin içerisinde küçük olan 3 bin 200 metrekarelik binayı yap işlet devret modeliyle yapıp mülkiyetini Düzce Belediyesi ve Gölyaka Belediyesi’ne yüzde 50 yüzde 50 olacak şekilde hediye edeceğiz” diye konuştu.