6 Şubat günü saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin yarattığı yıkım, saat 13.24’te Elbistan ilçesinde yaşanan 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremle katbekat arttı. Deprem felaketinin ardından Düzce TSO Başkanı Erdoğan Bıyık ve yöneticileri insani yardım faaliyetlerinde bulunmak üzere bölgeye gitti.

0fff9b95-d128-4c86-985d-ed2b16cb6996

Bölgedeki son durumu Öncü Haber Merkezine anlatan TSO Başkan Yardımcı Cemal Aksan, bulundukları Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde büyük bir yıkım olduğunu söyledi. Özellikle Elbistan’ın kırsal kesimlerinde enkaz altında bulunan birçok insanın olduğunun altını çizen Aksan, Jandarma ekiplerinin arama ve kurtarma çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

da8e8d23-bbd1-4dcd-9927-8cc33f600f46

Kendilerinin de ellerinden geldiği kadar jandarma ekiplerine yardım ettiklerini ifade eden Aksan,  “Burası haritadan silinmiş durumda” diyerek felaketin boyutuna dikkat çekti.

“Elbistan’ın 3’te ikisi yok olmuş”    

cemal aksan                                                   

Aksan, "Son durumda Kahramanmaraş Elbistan'ın üçte ikisi yok olmuş durumda ve kalan binalar da oturulacak durumda değil. Halkımız gerçekten çok duyarlı. Tırlar dolusu yardım malzemesi geliyor. 10 günlük - 15 günlük ihtiyacımız görülür. Depolar dolu. Henüz hiç dokunulmamış yıkıntılar var. Köylerde de yıkım var. Burası haritadan silinmiş durumda. İlk önceliğimiz, enkaz altındaki insanları çıkarmak. Hava şartları -10 dereceyi gösteriyor. Hava durumu çok kötü… Buradaki en büyük sorun, enkaz altındaki insanların çıkarılmamış olmaması. Yollar, yardım tırlarından kilitlenmiş durumda. Yardımların yavaşlaması gerek. Çünkü depo yok, yığılma var. Yetkililerden bilgi alınarak yardım gönderimi sağlanmalı. İhtiyaç fazlası ürün yığını var" diye konuştu.

“Düzce’ye dönmek isteyen çok insan var”

Depremzede vatandaşların Düzce’ye dönmek istediğini, bu yüzden de otobüse ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Aksan, “Düzce'ye geri dönmek isteyen birçok vatandaş var. Bu konuda otobüslerle yardım gönderilirse, mağduriyet biraz önlenebilir. Düzce'ye dönmek isteyenler için bu önemli. Neredeyse, her noktaya çadır kent kuruldu. Ekiplerin yetişmesi kolay değil. Temel ihtiyaçları içeren malzemeleri götürdük. İlk çalışmada, yaklaşık 25 bin kişiye çorba ikram ettik. Bu hizmeti, üyelerimizin katkısıyla ve TSO bütçemizle şekillendirdik" açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI