Mimari eseri andıran doğal oluşumlarıyla her yıl on binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Düzce'deki Sarıkaya ve Fakıllı mağaraları, akarsu, gölet ve şelaleleriyle adrenalin tutkunlarına ve doğaseverlere hitap ediyor.

fakıllı 1

Bu yıl yaklaşık 59 bin kişi ziyaret etti

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nce 1. derecede sit alanı olarak tescillenen Sarıkaya Mağarası, yaklaşık 2 yıl önce Cumhurbaşkanlığınca da "kesin korunacak hassas alan" ilan edildi. Yığılca ilçesinde 717 metre uzunluğu, 80 metre genişliği, 15-40 metre tavan yüksekliği bulunan mağarayı bu yıl yaklaşık 59 bin kişi ziyaret etti.

fakıllı 2

Batı Karadeniz'in en büyük mağarası

Merhum Vali Recep Yazıcıoğlu'nun 1984 yılında Akçakoca Kaymakamlığı döneminde turizme kazandırdığı, ziyarete açık alan olarak Batı Karadeniz'in en büyük mağarası Fakıllı da kentin önemli turizm destinasyonlarından biri konumunda. İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıktaki Fakıllı köyündeki mağarada, çeşitli yönlere giden galeriler, sarkıt ve dikitler bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nce 1. derece sit alanı olarak tescillenen, toplam uzunluğu 1017 metre olan mağaranın 350 metrelik alanı ziyaret edilebiliyor. Bu yıl 42 bin civarında misafir ağırlayan yapının damlataş bakımından zengin "beyaz oda" olarak anılan bölgeleri, ziyaretçilerin en çok gezdikleri alanlar arasında yer alıyor.

AA-20231128-33042446-33042442-DUZCE_VE_KARABUKTEKI_MAGARALAR_AKARSULARI_SELALELERI_VE_GOLETLERIYLE_DOGA_TUTKUNLARININ_ROTASINI_CIZIYOR

“Yüksekliği yaklaşık 40, uzunluğu 717 metre”

İl Kültür ve Turizm Müdürü İlknur Aynan, Sarıkaya Mağarası'nın paleosen-alt eosen kireç taşlarının birleştiği yarı fosil özelliğe sahip olduğunu belirterek, "Ziyarete açık alan bakımından Batı Karadeniz'in en büyük mağarası burası. Yüksekliği yaklaşık 40, uzunluğu 717, galerisi ise 514 metre." dedi.

Mağaranın hem doğal yapısı hem de çevre düzenlemeleriyle doğa tutkunlarını cezbettiğini dile getiren Aynan, gelen ziyaretçilerin Sarıkaya Mağarası'nı çok beğendiğini söyledi.

Aynan, mağarayı Türkiye'nin ve dünyanın tanımasını istediklerini ve bu yönde çalıştıklarını anlatarak, "Gelip görsünler, gözlerine inanamadan çıkacaklar buradan. Burası çok güzel. Dışarıya çıktıktan sonra da diğer bölümlerde çay, kahve içebiliyorsunuz. Küçük piknik alanları var." diye

AA-20231128-33042446-33042444-DUZCE_VE_KARABUKTEKI_MAGARALAR_AKARSULARI_SELALELERI_VE_GOLETLERIYLE_DOGA_TUTKUNLARININ_ROTASINI_CIZIYOR konuştu.

“Alternatif turizm rotalarından biri”

Deniz turizmiyle ön plana çıkan Akçakoca'daki Fakıllı Mağarası'nın ise alternatif turizm rotalarından birisi olduğuna dikkati çeken Aynan, muhteşem doğal galerilere sahip bin metre uzunluğundaki mağaranın, 350 metresinin hizmete açık olduğunu, deniz turizmi için ilçeye gelen misafirlerin mutlaka bu doğal güzelliği görmelerini tavsiye etti.

AA-20231128-33042446-33042443-DUZCE_VE_KARABUKTEKI_MAGARALAR_AKARSULARI_SELALELERI_VE_GOLETLERIYLE_DOGA_TUTKUNLARININ_ROTASINI_CIZIYOR

Genel Sekreter Şen’in girişimleri meyvelerini verdi

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda Düzce İl Özel İdaresi tarafından sosyal donatı alanları ve çevre düzenlemesi yapılan Düzce'nin saklı cenneti Sarıkaya Mağarası, Düzce ve il dışından gelenlerin uğrak noktası haline geldi. Düzce İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hayri Şen’in titiz çalışmaları ile Sarıkaya Mağarası’na ulaşımı sağlayan yol genişletilerek asfaltlanmıştı. Yine mağaranın girişine yerleştirilen tuvalet gibi sosyal donatılar, gelen ziyaretçilere kolaylık sağlıyor. Her geçen gün dikkatleri üzerine çeken Sarıkaya Mağarasında, özellikle hafta sonları yoğunluk yaşanırken, Düzce İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hayri Şen’in mağaranın ülke çapında tanıtımı için çalışmaları devam ediyor.

Editör: Zeki Aşıkoğlu