12 yıl önce Düzce’nin il olmasına karar verilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan dönemin Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Şükrü Sina Gürel, Bakanlar Kurulu'nda deprem yaralarının sarılması amacıyla Bolu'ya bağlı Düzce ilçesinin il, Kaynaşlı  beldesinin  de ilçe yapılmasına karar verildiğini söyledi. 12 Kasım 1999'da saat 18.58'de merkez üssü Kaynaşlı olan 7.2 büyüklüğündeki depremde Düzce'de 16 bin 666 konut ve 3 bin 837 işyeri yıkılırken, 782 kişi yaşamını kaybetti. 9 Aralık 1999'da Düzce, Bolu'dan ayrılarak il oldu. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Düzce'de evleri yıkılan depremzedeler için 8 bin 4 kalıcı konut yaptırdı. Toplu Konut İdaresi ise 3 bin 500 konut yaptı. Prefabrik ve geçici binalarda hizmet veren Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce Adliyesi ve Emniyet Müdürlüğü yeni binalarına taşındı. Depremde 16 okul yıkılırken, yerlerine 32 okul yapıldı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne bağlı fakülte ve yüksek okullardan Düzce Üniversitesi kuruldu. 300 yatak kapasiteli Atatürk Devlet Hastanesi yapıldı.
Teşvikle toparlanma başladı
Düzce'nin 2004 yılında Teşvik Yasası kapmasına alınmasıyla gelişmeye başladı. Teşvik Yasası kapsamına alınmasının ardından SSK primi ödeyen 8 bin işçi sayısı 60 bine ulaştı. 49 ildeTeşvik Yasası uygulandı. Bunların içerisinde teşvikten çok yararlanan illerin başında Düzce geldi. 
Düzce'de iki organize sanayi bölgesi oluştu.65 civarında fabrika parselinin olduğu bölgede yaklaşık 50 firma faaliyet gösteriyor..
Gelişmeye başladı ancak…
Düzce deprem sonrası il oldu ve gelişmeye başladı ancak, geçen 12 yıl sonrasında hala yapılamayanlar da var.
 Yeni terminal yıllardır yapılmayı bekliyor. Komşu iller modern terminallerine çoktan kavuşurken, Düzce hala beklemede. Depremin ardından bugüne kadar gelen en büyük sorun hasarlı binalardı. 12 yıl sonra Düzce valiliği hasar görmüş ve yıkılmayı bekleyen binalarla ilgili bir çalışma başlattı. Depremde hasar gören şehir stadyumu hala yapılamadı, yeni ve modern bir stadyum yapılması gündeme geldi. Kiremit Ocağı’nda yeni hastanenin temeli yıllar sonra atıldı Onun da inşaatı müteahhitten kaynaklanan sorun nedeniyle ağır aksak ilerliyor. Yapımı artık yılan hikayesine dönen Kültür Merkezi proje eksikliklerinden hala bitirilemedi. Yapımına yıllardır bir türlü başlanamayan Üniversite yolu için nihayet adım atıldı.  Kalıcı Konutlarda atıl duran ve neredeyse çürümeye başlayan işyerleri ile ilgili herhangi bir çözüm bugüne kadar bulunamadı.

 

Haber; H. İŞCAN